Skärpning av eggverktyg


Gråa avslappnande sommarmoln hänger över Torpet och det är åter dags för en dag vid slipstenen. Jag har ett gäng knivar och andra eggverktyg som behöver skärpas så jag knäpper igång Kiruna-Slipen, och låter den långsamt roterande stenens meditativa surr sätta tempot. Tänkte passa på att nedan dela med mig lite av mina tankar kring skärpning av eggverktyg samt avslutningsvis visa en film från denna fridfulla dag.

Eggprofiler
Val av eggprofil avgörs dels av vad verktyget i fråga skall användas till, och dels av tycke och smak.
Själv är jag mest förtjust i den skandinaviska eggprofilen (Scandi Grind, enkel V-egg) på en kniv då jag arbetar mycket i hårda material som till exempel trä. En eggprofil med en plan sekundäregg (Flat Grind, dubbelegg) kan vara trevlig att nyttja vid bearbetning av mjuka material som till exempel kött. Den plana sekundäreggen är för övrigt, tillsammans med den Skålslipande sekundäreggen (Hollow Grind), de mest vanliga eggprofilerna internationellt sett på knivar. Den Konvexa eggen som oftast återfinns på huggverktyg blir även allt mer vanlig på knivar, ett exempel är Fällknivens produkter. Ovan fyra symmetriska profiler hör till de vanligaste, men det finns även många andra och självklart funkar de flesta eggprofiler hyfsat bra till det mesta sysslor om så krävs. Som alltid med eggverktyg; så är det handen som håller i, och tanken bakom, som är de viktigaste faktorerna som påverkar resultatet.

Fyra olika steg
Då jag skärper en egg, oavsett profil, delar jag in momenten i fyra olika steg; 1-forma eggen, 2-slipa eggen, 3-bryna eggen och 4-polera eggen. Hur många av momenten som behöver utföras beror på hur sliten eggen i fråga är och hur vass jag vill att verktyget skall bli.

Att forma
Om det uppstått större skador i eggen som jack och böjningar nyttjar jag en enkelhuggen stålfil (enkelräfflad) för att forma eggen tills inga skador längre syns. Jag tycker att det är trevligt att handforma eggen då detta bygger upp en relation till mitt eggverktyg, samtidigt om jag undviker risken att skada eggens härdning om jag använder en höghastighetsslip. Lindrigare skador på eggen kan alternativt formas i samband med slipningsmomentet.

Att slipa
Till mjukare stål använder jag en fuktig långvarvad rund slipsten, alternativt en bänksten av natursten eller aluminiumoxid, för att ge eggen sin vinkel. Vissa hårdare specialstålmaterial kan kräva ett diamantbryne för att få en effektiv slipning. Då brukar jag använda diamantsidan (800 grit) på Fällknivens bänksten DC521. Jag brukar dela in de olika stenarna i fyra olika kategorier; naturstenar, naturstensimitationer, diamantstenar och keramikstenar. Även om vissa stenar ej kräver vatten eller olja så brukar jag nyttja vatten vilket effektivt transporterar bort det avverkade materialet från stenens yta, samtidigt som vattnet hjälper mig att läsa skärpningen. Ljudet och känslan i eggverktyget, tillsammans med hur vattnet beter sig, guidar mig till rätt eggvinkel, ögon och fingertoppar är här fina kompisar. Men om jag vill veta exakt eggvinkel så brukar jag stämma av med en vinkelmätverktyg. Mina tips är att inte stressa, att hela tiden sträva efter att bibehålla eggens originalvinkel och att hela tiden hålla eggen vinkelrät till stenriktningen. Grovt generaliserat så kan jag säga att en eggvinkel runt 20 grader lämpar sig bra för finslöjd och 40 grader för jakt. Oftast skärper jag mina eggverktyg på fri hand, men det finns många trevliga system ute på marknaden som kan guida till en konsekvent eggvinkel. Spydercos Triangle Sharpmaker är ett exempel. Mitt råd till dig är att prova dig fram för att finna det verktyg och den metod som passar just dig bäst. Slipningen och bryningen går även utmärkt att genomföra med hjälp av våtslippapper fastklistrat på en träbit eller plastbit. Då kan jag rekommendera grovlekarna 600 och 1200. Tänk då på att föra eggen baklänges över pappret, annars skärs lätt pappret sönder.
Att bryna
Om ytterligare skärpa önskas använder jag keramiksidan (14 000 grit) på DC521-stenen. Bryningen sker på samma sätt som slipningen, bara att brynet har en finare yta. För eggen fram och tillbaka över brynet med ett jämt tryck, utan att stanna upp halvvägs. Ett tips är att då och då titta rakt mot eggen för att se om något ljus reflekteras längs eggryggen. Om så är fallet så är jag ej klar på det stället.

Att polera
Det är i detta moment som kniven får den där lilla extra skärpan, samtidigt som poleringen av eggen gör den hållbarare. Jag lägger lite Autosol, eller annan polerpasta, på en läderbit som är spänt över en brädbit. En strigel tillverkar du lätt själv av en träbit, ett gammalt skärp och lite lim. Limma på narvsidan och vänd köttsidan på skinnet utåt. Sedan stryker jag eggen försiktigt baklänges över strigeln för att avlägsna råeggens "skägg" och skapa en polerad och mycket vass egg. Jag brukar under det sista momentet testa knivens skärpa på ett tunt papper. Om verktyget med enkelhet kan skära strimlor och cirklar, utan att pappret rivs sönder i snittet har jag fått fram en skärpa som räcker gott och väl för mig.

Slutligen rengör, torkar och putsar jag kniven, samt eventuellt gör en lätt inoljning med lämpligt medel (olivolja eller 5-56). Om du vill polera knivbladet ytterligare bör du tänka på den värmeutveckling som högvarvade maskiner levererar, och hur den värmen kan påverka stålets härdning. Jag vill understryka att man ej nödvändigtvis behöver gå igenom alla ovan fyra steg, likväl som man absolut kan dela in de olika stegen i oändligt många steg beroende på hur fint man vill skärpa sin egg. Om du är nöjd med din eggs skärpa då har du både gjort rätt och är redo för att använda eggverktyget, vilket ju är huvudsyftet med allt detta.

Det känns alltid skönt att ha ett nypiffat eggverktyg redo att möta nya utmaningar. Detta blev en fin slipardag ute på Torpet och då jag till sist stänger av slipmaskinen så har den trogna gamla stenen hunnit snurra ett betydande antal varv... Tack för denna gång min runde kamrat!

Se även ett inlägg jag skrivit på Bushcraft Store, med fokus på skärpning av kniv med bänksten, genom att klicka HÄR.

Kolla även gärna in det jag skrivit om vård och underhåll genom att klicka HÄR.In English