Vård och underhåll

För att ge en kniv chansen att hålla hela din livstid och kanske mer bör du hålla den i gott skick. Jag tycker att det är viktigt att poängtera att nyttja sin kniv med ett stycke sunt förnuft. Använd kniven i huvudsak till vad den är ämnad för; att skära. Även då det i dag finns knivtillverkare som erbjuder extrema knivar som utlovas klara omfattande våld så råder jag dig till att i huvudsak nyttja din kniv till att skära med. Om du behöver bryta eller bända upp något så passar säkerligen en skruvmejsel eller en kofot bättre. En väl vald kniv i kombination med rätt hantering och underhåll kommer hålla för evigt. Och med underhåll menar jag att hålla sin kniv ren, vass och i säkert förvar.

Rengöring
Beroende av tillverkningsmaterial kan rengöringstekniken skilja från kniv till kniv. Men vanligen räcker en lättare putsning av kniven med en mjuk tygtrasa. Om detta ej är tillräckligt kan en handdisk i ljummet vatten och diskmedel ge dig en ren och fin kniv. Efter rengöringen bör du torka kniven ordentligt samt applicera ett tunnt lager fuktavvisande olja, som till exempel vapenolja, på metalldelar för att motverka rostangrepp. Personligen föredrar jag att nyttja matoljor istället för petroliumbaserade medel, på de knivar jag nyttjar i samband med livsmedel. En droppe olivolja kan göra underverk för en fällknivsmekanism. Men kom ihåg att smörja med motta. En för kladdig kniv drar till sig damm och fickludd som kan försämra prestationen på rörliga mekanismer. Även detaljer av trä, horn, ben och skinn mår bra av att ibland smörjas in med lämpligt medel. Om du är osäker på material och konstruktion på just din kniv råder jag dig följa tillverkarens skötselråd.

Skärpning
En slö kniv är ofta farligare för användaren än en vass kniv. En slö egg riskerar att slinta istället för att bita sig fast i materialet som skall bearbetas. Skärptekniker kan se olika ut beroende av knivbladets utformning och material samt viket slipdon man väljer. I dag finns ett stort urval av slipverktyg på marknaden, men grundprincipen är oftast den samma. Först ges knivbladet en grovslipning vilken avlägsnar eventuella hack och skador på eggen. Därefter nyttjas allt finare grovlekar på slipdonet tills bladet fått en fin skärande egg, av önskad vinkel och/eller form. Eggskärpning är en ädel konst och mitt bästa råd till dig är att öva så mycket som möjligt. Förslagsvis börjar du testa dig fram på någon av dina billigare knivar. Surfa gärna även runt på Youtube där det finns många matnyttiga slipningstips att reflektera över. Om du klickar HÄR kan du se hur jag gör då jag slipar knivar. Om du ej vill skärpa dina knivar själv kan du vända dig till en professionell knivslipare.

Förvaring
Då du ej nyttjar kniven förvaras den lämpligen, efter rengöring och inoljning, på ett torrt, rumstempererat och säkert ställe. Om kniven har en läderslida kan det vara en god idee att förvara slida och kniv separat. Detta för att beroende på hur välberett slidans skinn är finns en liten risk för en fläckgivande reaktion på knivens metaller. Även om kniven ej har ett nämnvärt marknadsvärde, och du anser att stöldrisken är låg, kan det säkerhetsmässigt vara klokt att förvara kniven inlåst på tryggt avstånd från till exempel barn.

In English