Att välja kniv

"Den bästa kniven är den du har med dig." Även om det låter klyschigt så tycker jag att det stämmer bra. Självklart kan du använda en och samma kniv för alla uppgifter i livet men det kan i värsta fall bli opraktiskt, osäkert och obekvämt. Att välja rätt kniv på rätt plats drar ej till sig onödig uppmärksamhet, ger säker hantering och gör användandet till ett nöje. Här nedan ger jag dig mina råd om vilken kniv du kan bära vid vilka tillfällen. Självklart behöver du hålla dig väl informerad om lokala lagar och regler rörande bärande av kniv. För att undvika problem bör du kolla upp vilka bestämmelser som gäller i de områden du kommer att röra dig i. Om det är OK att bära kniv; vilka sorters knivmodeller accepteras? Finns det en restriktion av bladlängd, fällknivens lås- och öppningsmekanik? Och om du, trots förbud, verkligen behöver ett eggverktyg för att kunna genomföra dina sysslor; är det möjligt att ansöka om dispens?

Jag vill även tipsa dig om en användbar sida på Wikipedia som visar vilka knivstål du kan välja bland, klicka HÄR.

Nedan följer exempel på vilka sorts knivar jag ofta använder. 

Vardagskniven - EDC
Every Day Carry (ECD) är den engelska benämningen på de saker som du dagligen bär med dig, som till exempel; klocka, mobiltelefon och nyckelknippa. Självklart kan även en lämplig kniv vara en EDC-kniv, helt enkelt en vardagskniv. Vilken vardagskniv du väljer beror av vilket sorts liv du lever. Om du spenderar merparten av din tid på en gård eller i skogen passar en mellanstor kniv med fixerat blad bäst (exempel). Om du inte vill dra till dig onödiga blickar, av hänsyn till vänner med knivovana, kan du bära ovan kniv dold i en ficka, eller så väljer du istället en fällkniv av kraftig modell (exempel). Om du är stadsbo passar en liten fällkniv perfekt (exempel). Om du dagligen bär kostym eller annan lättare beklädnad är det bekvämt att välja en fällkniv av lätt och tunn design (exempel). Om du har en smidig liten kniv du tycker skulle passa fint i finbyxan, med störs av dess fickklämma så går denna ofta att avlägsna med enkla medel. De flesta fällknivar ryms i en handväska om du nyttjar en sådan. Kom dock ihåg att vissa knivmodeller kan anses som provocerande genom sin design. Så när du rör dig i känsliga sammanhang kan det av hänsyn vara klokt att välja en kniv av en mer traditionell utformning (exempel).

Jaktkniven
Om jag jagar på svårtillgängliga marker där tillgång till rengöringsmöjligheter är begränsade brukar jag bära en "köttkniv" och en "ickeköttkniv". Detta av hygienskäl för att ej kontaminera de värdefulla råvaror jag eventuellt fått äran att bära hem från skogen. Men om jag har snabb tillgång till en slaktbod med diskmöjligheter kan det hända att jag använder en och samma kniv till alla jaktsysslor. Men då är jag dock nogrann med att rengöra kniven före och efter att den har kontakt med köttet. En köttkniv bör vara lätt att rengöra; undvik knivar med onödigt skrovliga ytor och skrymslen där bakterier lätt kan få fäste, detta gäller även slidan. Som köttkniv föredrar jag en mellanstor kniv med fixerat blad av droppointmodell (exempel). En bra kompletterande ickeköttkniv kan vara en större fällkniv med blad av clippointmodell (exempel), eller en liten skogskniv (exempel). Vid jakt brukar jag även vanligtvis bära med mig ett multiverktyg (exempel) som kommer väl till pass om t.ex.bössan behöver en fältmässig justering.

Fiskekniven
Här väljer jag en mellanstor fastbladskniv med ett tunt och smalt rostfritt stål (exempel). Detta är en passande kniv för både generella sysslor samt de eventuella tillfällen du väljer att plocka upp en fisk för matbehov. Ett greppvänligt handtag med tillhörande handledslina kan vara välkommet då händerna är våta och kladdiga för att ge ett säkert handhavande och för att undvika att du tappar kniven i vattnet. 

Vandring
Under längre vandringar är det alltid trevligt att försöka minimera totalvikten på sin packning. Därför brukar jag, vid äventyr till fots, välja en icke allt för tung mellanstor kniv med fixerat blad (exempel). Det är viktigt att du kan bära kniven på ett bekvämt vis för att undvika störande ljud eller, i värsta fall, skavsår. Jag brukar förvara den slidtäckta kniven löst i en ficka, alternativt fast i bältet men med kniven instoppad i en byxficka. Det händer även ibland att jag väljer en stor fällkniv istället. Då uppskattar jag en robust men lätt fällkniv utrustad med en fickklämma (exempel).

Paddling

Då du befinner dig långa stunder på vatten blir det extra viktigt att ej riskera att du tappar ditt värdefulla verktyg. Jag  brukar förtöja min lättillgängliga och robusta fällkniv (exempel) med hjälp av en lina och karbinhake till min flytväst. I min torrsäck i kanoten brukar jag förvara mitt multiverktyg (exempel) för eventuella reparationsarbeten.

Som du märker så är det ovanligt att jag använder knivar med sågtandad egg eller ett allt för stort blad. Detta för att jag föredrar släta eggar och om jag behöver bearbeta större material så faller oftast valet på en yxa och/eller en såg.

Lycka till med att hitta dina favoritknivar. Hör gärna av dig om du behöver råd. Vad det gäller eggprofiler och hur man skärper dessa; klicka HÄR.




In English