Restaurering av Säteryxa

Jag hittar en sliten och rostig yxa ute på Torp Jonas Vildmark. Då jag borstat av damm och spindelväv ser jag att det är en gammal pärla; en "Säteryxa". Mitt hjärta fylls av detta gamla verktygs charm vilken driver mig att forska vidare vad det är för ett fynd jag gjort. Hjälpsamma människor hos kommun, hembyggdsförening och inte minst Tekniska Museet upplyser mig om Säters yxfabrik vilken uppfördes år 1894 och tillverkade, fram till 1966, omtyckta svenska yxor vilka exporterades världsomfattande. Mitt fynd bär den instansade texten "SÄTER BANCO" på vänster sida av yxans nacke och det var först efter år 1920 som denna märkning togs i bruk. Att döma av det material jag får ta del av ringar jag in just denna yxa till att vara från 1920-talet. I Aktiebolaget Säters Yxfabrik, 1935 Års Katalog kan jag finna ett yngre syskon till min yxa vid namn N:r 12 Huggyxa, Turpentinemodell.

Inspirerad av historiens vingslag är det nu dags att snygga till denna huggyxa. Skaftet är avbrutet, eggen skadad och yxan ser ut att ha levt ett hårt liv. Detta hantverk skall absolut restaureras så att den åter kan jobba i skogen! Lämpligt nog finner jag även ett bra oanvänt yxskaft av längre modell, i min verkstadsgömma, som matchar detta relativt stora yxhuvud. Storleken på yxan är mycket passande då jag behöver en något större yxa. Jag har blivit intresserad av yxor av modellen Amerikansk fällyxa och detta är ett steg åt det hållet, jämfört med de mindre yxor jag nyttjat hittills på mina skogsturer. Totalvikten på denna Säteryxa, med tillhörande nytt skaft, är 1,9 kg med en totallängd av 69 cm. Jag slår ur den gamla skaftstumpen, putsar till nacke, öga och egg och skaftar om. Efter inoljning av skaft och skalle putsar jag till eggen ytterligare. Yxan är klar för provkörning och det känns anrikt att nu få svinga denna tidsmaskin och se hur väl den biter. Premiärhugget blir i en fallen frusen tall och det känns som att detta kan bli en trogen vän på framtida skogsturer. Men först skall jag skärpa eggen än mer samt tillverka ett eggskydd i läder.

Om du vill veta mer om Säteryxan, klicka HÄR.


In English