Karesuandokniven Giron 3537Jag går alltid runt och är lite småkär i någon kniv och just nu är det Karesuandoknivens nya modell Giron (artnr. 3537) som får mitt hjärta att slå lite snabbare. Denna lilla kniv med sitt 75 mm korta blad har åter fått mig att uppskatta knivar med små fasta blad. Lägligt nog började jag använda denna trevliga kniv inför mitt senaste äventyr uppe i Lapplands Tjuonajokk. Giron är det gamla namnet för Kiruna och betyder fjällripanordsamiska. Kändes mycket passande att ha en Giron i bältet då jag befann mig i dessa trakter.
Design
Knivens utformning är en hyllning till den traditionella skandinaviska kniven, utan parerskydd och med en rak bladrygg. Skaftet av mässing, renhorn och oljad masurbjörk är i bakkant format likt en fjällripas huvudkonturer. Slidan av nötläder, renskinn och plastinlägg har även utsmyckats med en vingformad skinnbit för att förstärka fjällripedesignen. Karesuandokniven erbjuder ju även sedan tidigare sin modell Ripan (artnr. 3524) vilken syftar till dalripan som är större än fjällripan.
Giron känns liten och kompakt och ligger mycket bra i min hand. Självklart kräver avsaknaden av parerskydd lite knivvana, men jag ser det som en fördel att på ett smidigt sätt delvis kunna hålla i själva bladet för bästa kontroll då jag arbetar med kniven. Det rostfria 2,5 mm tjocka och 20 mm breda knivbladet är lättarbetat, levereras med en bra skärpa.
Jag gillar att bära en knivslida med en infästningsögla av traditionell skandinavisk typ (skinnremm). Detta inte minst under vandring med en ryggsäck med avbärarbälte i midjan. Fukt och tidens tand ger slidan en något mörkare ton vilket skänker kniven vacker patina. Om jag dock fick ändra något på Giron så skulle jag vilja ha en mindre slida. Denna lilla kniv skulle enligt mig klara sig med en par centimeter kortare slida än orginalslidans 188 mm. Detta skulle få ner Girons totallängd 224 mm (kniv i slidan) till smäckra 20 cm.
Knivromantik
Som sagt så är jag kär i denna kniv och den hänger ofta troget med som en av mina EDC-knivmodeller utanför betongdjungeln. Jag är dock nyfiken på hur Giron känns med Karesuandoknivens trevliga Damasteel-blad. Misstänker att den varianten av Giron åter skulle göra mig nyförälskad.
Specifikationer
Bladmaterial: Rostfritt Sandvikstål 12C27 HRC 57
Bladlängd: 75 mm
Bladtjocklek: 2,5 mm
Knivlängd: 174 mm
Handtagstjocklek: 17,8 mm
Knivvikt: 70 g
Totalvikt: 122 g (med slida)
Totallängd: 223 mm (med slida)
Cirkapris: 900 kr (Sverige 2013)


In English