Halvhornskniv Erik Fankki
Under ett av mina äventyr uppe i Kaitumområdet i Lappland fick jag äran att träffa denna skönhet till kniv. Det är den skicklige hantverkaren och Kaitumbon Erik Fankki som skapat detta vackra verktyg. Erik kommer från en anrik släkt av hantverkare vilka är mästare inom knivmakeriets ädla konst.
Jag uppskattar verkligen Eriks sinne för att förnya och utveckla det traditionella samiska hantverket på ett smakfullt vis. Denna kniv känns mycket praktisk och kompetent i handen samtidigt som den är en fröjd att beskåda. Det rostfria knivbladet är egenhändigt handsmitt av Erik, och lädret har han garvat själv. Handtaget och slidans nedre del består av mycket vackert graverat renhorn. Då mitt möte med denna kniv blev kort så har jag tyvärr inga närmre specifikationer om henne, så jag låter istället dessa bilder tala för sig själva.
Denna kniv kommer att skänka sina framtida användare mycket glädje och jag hoppas att ägarna i gengäld skänker kniven rikligt med motion och omsorg. Om du känner igen just denna kniv så får du mer än gärna kontakta mig och berätta om hur hon har det.

Detta är ett mycket bra exempel på hur en kniv kan vara både ett verktyg och ett vackert konstverk på en och samma gång (Knives - Tools & Art).

In English