Hultafors Qvarfot Huggyxa

I och med lanseringen av Hultafors Premium Axes ersätts Hultafors Huggyxa Classic av Hultafors Qvarfot Huggyxa. Vid första ögonkastet så är det samma yxa som bara fått ett nytt namn. Men kikar man närmare på helheten så medföljer nu även ett helt nytt förpackande av produkten, innehållande ett betydligt större fokus på Hults Bruks spännande historia, en ny hemsida samt en del intressanta tillbehör. Utöver detta har tillverkaren, i och med denna nylansering, passat på att göra en del produktionsförbättringar för att dels höja produkternas kvalitet och dels gynna miljön. Ett exempel på detta är införandet av induktionshärdning.
Qvarfot Huggyxa (tidigare Huggyxa Classic) är den modell jag oftast tar med mig ut i skogen under längre vistelser. Yxan har en 0,85 kg tung skalle och ett slankt 26 tums skaft. Detta ger en smidig och välbalanserad yxa som samtidigt inte backar för tyngre uppgifter vid lägret.

Specifikationer
Tillverkare: Hultaforsägda Hults Bruk i Åby, strax utanför Norrköping
Modell: Qvarfot Huggyxa, artnr. 841720
Stål: Kolstål (0,5 %) från Ovako AB i Smedjebacken, härdat till 57 RWCrofil: Konvex
Skallens vikt: ca 850 g
Skallens längd:
Skallens höjd:
Eggprofil: Konvex
Egglängd:
Skaftmaterial: Linoljebehandlat amerikansk hickoryträ, tillverkat av Smedberg AB i Rydaholm
Skaftlängd: 26 tum (65 cm)
Skafttjocklek:
Eggskydd: Tjockt läder från Indien
Yxvikt: ca 1260 g
Totalvikt (yxa med eggskydd):
Cirkapris:

Mer information om Qvarfot Huggyxa kommer på denna sida inom kort.


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.


In English