Opinel No. 08

Detta är verkligen en klassiker. Opinels No. 08 såg dagens ljus för första gången i slutet av 1800-talet, då Joseph Opinel ville skapa en enkel och praktisk kniv för var mans ficka. I dag säljs Opinelkniven i cirka 15 miljoner exemplar varje år. Opinel tillverkar i dag flera olika knivmodeller, och ursprungsmodellen No. 08 finns självklart kvar i sortimentet som en del av Tradition-serien.
Denna kniv har ett handtag av bokträ. Finns även varianter med grepp av rosenträ, ben eller horn. Knivbladet är gjort av rostfritt 12C27 Sandvik-stål. Som alternativ finns även XC90-kolstål eller damaskstål. Jag gillar den jordnära och enkla designen, detta är en stilren och praktisk kniv som passar för de flesta ändamål. Knivbladet är ett tunt clip point-blad men en aningen konvex slipning. Fällknivsmekanismen saknar fjäder och bladet låses med hjälp av låsringen Virobloc. Låsets stumhet i kombination med det tunna bladet och det cylindriska handtaget ger en fällkniv som faktiskt är riktigt trevlig att slöjda med. Då kniven är så pass lätt så är den bekväm att bära i fickan trots sin storlek.
Opinel är onekligen fransmännens motsvarighet till vår svenska Morakniv, det finnas en i varje hem. Receptet som blandar kvalitet, enkelhet och tradition på ett prisvärt vis är onekligen ett vinnande koncept.
Specifikationer
Tillverkare: Opinel, Frankrike
Modell: Tradition No. 08
Bladmaterial: Rostfritt 12C27 Sandvikstål med 0,40 % inblandat kol
Bladlängd: 83 mm
Bladtjocklek: 1,7 mm
Knivlängd (stängd/öppen): 111 mm/193 mm
Handtagsmaterial: Naturfärgat bokträ
Handtagstjocklek: 21 mm
Knivvikt: 46 g
Cirkapris: 139 kr (Sverige 2014)
Leverantör: J.A. Sundqvist AB

Du kan läsa en mer djuplodande artikel om Opinels Tradition-serie i Vapentidningen nr. 1 – 2015. Om du ej redan har tidningen kan du skaffa den (papper och webb) via Vapentidningens hemsida. 

In English