ØYO Slaktsåg

Norska verktygstillverkaren ØYO har en historia som sträcker sig ända tillbaka till år 1882. Bland deras produktutbud finner du sågar, knivar, yxor, med mera. Denna ØYO slaktsåg var en av deltagarna i mitt senaste test av viksågar. Då mitt sågtest fokuserar på kapning av färskt och torrt trä så placerade sig denna fintandade såg tyvärr lågt. Denna såg hade testets mest fintandade tandmönster, optimerat för kapning av hårda material som till exempel ben i samband med tillvaratagande av vilt. Du kan se mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR.
Sågens uppbyggnad påminner mycket om en lock back-fällknivs design. Handtaget består av en stålram med plastskollor med gummiinlägg. Handtaget hålls samman av ett torxskruvförband och hål för fånglina saknas. Bladspärren låser endast bladet i fullt utfällt läge, ej i hopfällt läge. Ett litet spel i höjdled mellan blad och handtag finns i låst läge, men glappet är dock överkomligt.
Det jag uppskattar med denna såg är den smäckra designen vilken möjliggör ett trevligt bärande i fickan. Dock är sågen relativt tung för sin storlek. Tyvärr så är detta inte en såg jag väljer på turer då jag behöver en allroundsåg, men den ett mycket bra hjälpmedel i samband med jaktens slakt.
Specifikationer
Tillverkare: ØYO, Norge
Modell: Slaktsåg
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 177 mm
Bladtjocklek: 1,55 mm
Bladbredd: 29,5 mm
Utfälld längd: 380 mm
Hopfälld längd: 208 mm
Handtagsmaterial: Stål, plast och gummi
Handtagstjocklek: 18 mm
Vikt: 203 g
Cirkapris: 249 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: XXL sport och vildmark

In English