Karesuandokniven Unna áksu

En yxa från Karesuandokniven? Jajjemensan! Efter 40 år av knivtillverkning så utökar nu Karesuandokniven portföljen med en yxa vid namn Unna áksu. Unna áksu betyder "liten yxa" på samiska och ett mer passande namn går ej att hitta på detta intressanta verktyg... Detta är verkligen en liten yxa. Jag tycker att de tre egenskaperna som gör Unna áksu speciell är, vikten, hölstret och formen.

Vikten
Unna áksu är betydligt lättare än de flesta andra småyxor på marknaden. Denna yxa kan jag faktiskt bära på hölstret likt en kniv ytan att vikten stör. Unna áksu väger 317 g vilket kan jämföras med kniven Ontario RAT-7 som väger 361 g eller multiverktyget Leatherman Surge som väger 334 g.

Hölstret
Hölstret är kanske ej det vackraste jag sett, men dess utformning gör att jag kan bära yxan på mitt bälte på ett mycket smidigt sätt. Jag kan lossa hölstrets låsningsspänne och plocka fram yxan med en och samma hand.

Formen
Yxhuvudets utformning tillåter ett grepp högt upp på yxan vilket gör att den går bra att skära och tälja med. Den knivvassa eggen håller sin skärpa väl tack vare det rostfria verktygsstålets relativt höga hårdhet.

Specifikationer 
Tillverkare: Karesuandokniven AB, Sverige
Modell: Unna áksu 3638 (Natur) och 3639 (Brun)
Stål: Rostfritt verktygsstål härdat till HRC 54
Yxhuvudets längd: 105 mm
Yxhuvudets tjocklek: 20 mm
Egglängd: 70 mm
Skaftmaterial: Masurbjörk, älgben och renhorn
Yxans totalängd: 225 mm
Yxans vikt (utan hölster): 317 g
Hölster: 3 mm tjockt svart nötläder med metallnitar och låstryckknapp
Totalvikt (yxa med hölster): 375 g
Yxan levereras med: Hölster, träetui och diamantbryne
Cirkapris: 1705 kr (Sverige 2015)
Ett mellanting mellan yxa och kniv
Självklart erbjuder inte en såhär liten och lätt yxa samma huggeffekt som en tung och lång yxa, men Unna áksu överraskar. Jag är ingen förespråkare av att batonga på en kniv (klyva ved genom att slå på knivryggen med ett annat vedträ), men att batonga på Unna áksu gör denna lilla yxa till en riktigt trevlig hjälpbreda då brasan skall tändas. 

Om du vill läsa mer om Unna áksu kan jag rekommendera dig att skaffa Vapentidningen nummer 9 år 2014. I det numret finner du en mer djupgående artikel jag skrivit om yxan. Via Vapentidningens hemsida kan du beställa en papperstidning eller läsa den digitalt.
Kika även gärna på Stoera Áksu genom att klicka HÄR.


In English