Morakniv Basic - modifieradJag tycker alltid att det är uppfriskande att utmana bakåtsträvaren i mig varje gång en knivserie uppdateras. Det är mycket lätt att falla in i det klassiska; "det var bättre förr" efter att jag vant mig vid en knivmodell som sedan utgår till fördel för ny design och tillverkningsteknik. Då Morakniv Craftline HighQ Allround 2015 fick lämna plats för Morakniv Basic 511 gjorde vemodet att jag bunkrade på mig ett parti av min craftlinefavorit, samtidigt som jag gav mig hän och kastade mig över Basic/Pro-knivarna för utvärdering. Misströsta icke mina vänner, framtiden är ljus; Morakniv Basic 511 har vunnit en del av mitt hjärta, inspirerat mig till modifiering och har resulterat i att jag fått en ny favorit i mitt vardagsbushcraftande.
Uppifrån och ned; Basic 511, Basic 546, Pro C, Pro S och Robust


Basic/Pro-serien
Det jag kallar för den nya Basic/Pro-serien består av Basic 511 (kol), Basic 546 (rostfritt), Pro C (kol), Pro S (rostfritt), Robust (tjockt kol), Rope (sågtandat rostfritt) samt ytterligare fyra hantverkarvarianter. Knivseriens nydesignade handtag i hårdplast passar min hand mycket bra. Pro-knivarna har även gummerade ytor för extra friktion. Jag uppskattar att man utgått från den gamla klassiska symmetriskt cylindriska handtagsformen då det nya handtaget designats. Det är ju just denna form, i kombination med ett smäckert knivblad, som är kärnan i Moraknivs överlägsenhet då det kommer till slöjdande. Morakniv skall även ha en stor guldstjärna för att de ej var rädda för att öka på handtagstjockleken en aning. Till den cylindriska grundformen har sedan ett fingerskydd samt en pommelformation adderats. Utformningen ger ett säkert grepp även för oerfarna användare. Handtaget fungerar utmärkt i sitt originalutförande, men då jag personligen föredrar så symmetriska och cylinderformade handtag som möjligt har jag valt att modifiera min Basic 511. Jag har täljt bort det nya handtagets utstickande former i ett försök att eftersträva grundfilosofin från de gamla klassiska moraknivarna. Detta har resulterat i en mycket trevlig kniv med ett rejält handtag som utstrålar både moraknivstradition och futurism.
En gammal favorit täljer till en ny.I ovan bild, tillsammans med en gammal klassisk morakniv, syns tydligt att basichandtagets storlek är väl tilltaget i storlek. Och min modifikation ger ett än längre handtag för ytterligare bladkontroll.

Eftersom originalslidan i plast ej passar kniven efter modifikationen så fick jag göra en egen slida i läder.


Så med enkla medel har jag nu fått en mycket kompetent och personlig kniv som blivit en stor favorit i min hand. Jag ser fram mot att ha nöjet att slita denna 40-kronors customkniv i nöd och i lust i många inspirerande år framöver.

Se även gärna mina övriga inlägg om Morakniv genom att klicka HÄR.

Specifikationer
Tillverkare: Morakniv AB, med produktion i Mora Sverige
Modell: Basic 511 (kol) och Basic 546 (rostfritt)
Bladmaterial: Kolstål C100 med HRC 58-60 (511) eller Rostfritt 12C27 Sandvik med HRC 56-58 (546)
Bladlängd: 89 mm (511), 91 mm (546)
Bladtjocklek: 2,1 mm (511), 2 mm (56)
Bladbredd: 19 mm
Eggprofil: Skandinavisk med 23° vinkel
Handtagsmaterial: Röd plast (511), Blå plast (546)
Handtagstjocklek: 21,9 mm
Knivlängd: 206 mm (511), 208 mm (546)
Knivvikt: 78 g (511), 77 g (546), 75 g (Jonas modifiering)
Slida: Grå hårdplast (original), Läder (Jonas modifiering)
Totalvikt (kniv med slida): 111 g (511 original), 108 g (546), 146 g (Jonas modifiering)
Cirkapris: 40 kr (511), 50 kr (546) (Sverige 2016)

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.