Morakniv Craftline HighQ Allround

Levande kulturarv - trä som plast
Morakniven är ett fint kulturarv som i allra högsta grad är levande i dag. Några av mina favoritknivar är från Moraknivs Classic-serie vars design är inspirerad av den ursprungliga morakniven från 1800-talet. Det karaktäristiska cylinderformade träskaftet är oslagbart då det kommer till täljande. Classics obehandlade sträva björkhandtag ger ett säkert och stadigt grepp. Men för tillfällen då jag önskar ännu högre friktion mellan hand och knivhandtag faller oftast mitt val på Moraknivs knivar som nyttjar det ergonomiska plastskaft med gummiinlägg som introducerades med modellen Clipper, följt av Craftline och Companion. Utformningen på detta handtag erbjuder både ett fingerskydd, som faktiskt inte stör nämnvärt vid slöjd, samt ett gummimaterial som känns säkert även under blöta och kladdiga förhållanden. Plastslidan gör även att knivarna är lätta att hålla rena vilket är ett stort plus vid jakt. Den största skillnaden mellan Clipper, Craftline och Companion är längd och utformning av tången inne i handtaget, samt knivbladens tjocklek. Craftline och Companion har en lång tånge jämfört med föregångaren Clipper som hade en kort tånge.Uppifrån och ned; Clipper 840, Craftline HighQ Allround, Companion och Companion Heavy Duty.


Craftline HighQ Allround
I moraknivskategorin jag kalla för Clipper/Craftline/Companion-serierna är en av mina absoluta favoriter Morakniv Craftline HighQ Allround. Tyvärr så är just nu denna knivmodell på väg ut ur Moraknivs produktportfölj, men den finns fortfarande att hitta i vissa butiker om man har tur. I dag har craftlineserien ersatts av Companion , Basic och Pro. Craftline HighQ Allround har ett extra tunt, smalt och kort knivblad som ger en mycket trevlig hantering. Bladet är gjort av kolstålet C100 och handtaget är rödgrått till färgen. Knivens rostfria motsvarighet är Morakniv Craftline TopQ Allround vilken nyttar samma handtag, men med svart gummi och blå plast. TopQ har ett aningen längre och bredare knivblad än HighQ. Kolstålsknivens grå plastslidan har ett öppet bältesklipp, och möjlighet att haka på ytterligare en slida utanpå. Denna kniv är tillverkad med hantverkare som huvudpublik, men modellen har blivit en storfavorit bland bushcraftentusiaster världen över.

En riktig allrounder
Jag tycker verkligen att Craftline HighQ Allround lever upp till sitt namn vad det gäller mångsidighet. Modellen klarar de flesta sysslor med bravur. Och trots dagens trend som går mot allt tjockare knivblad och bredare tångar så känner jag att denna knivs 2 mm tunna och knappa 18 mm breda knivblad är just dess styrka. Om du är ett stort fan av att batonga ved med din kniv så kanske du skall snegla mer åt moraknivsmodellerna Companion Heavy Duty och Bushcraft. Jag har nu använt Craftline HighQ Allround flitigt och brett under ett antal år och ännu har hon ej svikit mig.
Om du vill veta mer om Moraknivs historia vill jag rekommendera dig att läsa en av mina tidigare tidningsartiklar om Morakniv genom att klicka HÄR. Övriga inlägg jag skrivit om olika moraknivsmodeller finner du genom att klicka HÄR.

Specifikationer
Tillverkare: Morakniv AB, svenskt företag med produktion i Mora Sverige
Modell: Craftline HighQ Allround Knife
Bladmaterial: Kolstål C100, 58-60 HRC
Bladtjocklek: 2 mm
Bladlängd: 93 mm
Bladbredd: 17,7 mm
Eggprofil: Skandinavisk med 23° vinkel
Knivlängd: 212 mm
Handtagsmaterial: Röd plast och grå gummi
Handtagstjocklek: 20,6 mm
Slida: Grå plast
Knivvikt: 73 g
Totalvikt (kniv och slida): 107 g
Cirkapris: 60 kr (Sverige 2015)

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.