Morakniv Classic 2/0

Morakniven är ett fint kulturarv som vi här i Svea rike skall vara stolta över. Några av mina favoriter är Moraknivs knivserie Classic vars design är inspirerad av den ursprungliga morakniven från 1800-talet. Det karaktäristiska cylinderformade träskaftet är oslagbart då det kommer till täljande och det tunna spetsiga bladet är lättmanövrerat i såväl hårda som mjuka material. Den välkända röda färgen började pryda björkhandtagen på 1920-talet och ännu i dag är alltså denna klassiska knivserie i produktion i Dalarna. Om du vill veta mer om Moraknivs historia vill jag rekommendera dig att läsa en av mina tidigare tidningsartiklar om Morakniv genom att klicka HÄR.
Lilleman
2/0:an är minstingen i classicfamiljen (denna artikel är skriven 2016) och är i stort sett en mindre kopia av den mer vanliga Classic 1. Kniven har i dag ett nätt kolstålsblad på 75 mm och levereras med en svart plastslida för infästning på både knapp och bälte. Knivens storlek gör den även idealisk att bära som en nackkniv om man fäster in ett snöre i plastslidan. Den svarta lilla plastslidan är aningen tight direkt ur asken, men efter en kortare tids inkörning så låser kniven in allt bättre i plastslidan. Själv bär jag oftast min moderna 2/0:a på höften i läderslidan som följer med Morakniv Original 1. 2/0:an är ingen skrymmande kniv, men kan absolut uträtta stordåd. Ibland saknar jag dock det något större handtag som satt på de 2/0:or som var märkta KJ Eriksson fram till år 2005. Dessa handtags storlek var mer jämförbar med storleken på dagens slöjdknivar från Morakniv. Nedan syns bland annat några bilder på en av dessa äldre varianter, KJ nr.1241 Montörskniv, vilken jag restaurerat samt gjort en läderslida till. Montörskniven har ett mer clippointformat blad.


Modern 2/0:a med medföljande plastslida.

Modern 2/0:a i den läderslida som medföljer modellen Original 1.

En äldre modell nr.1241 Montörskniv (överst) och en modern 2/0 (underst).Restaurerad äldre modell nr.1241 Montörskniv med tillhörande egenhändigt tillverkad läderslida.


Stor kapacitet i ett litet paket
Jag blir inspirerad av att bevisa för mig själv att det är möjligt att göra en stor knivs jobb med en liten kniv. Jag sållar mig ödmjukt till skaran som anser att merparten av en knivs effektivitet sitter i handen som håller kniven, och Classic 2/0 är ett praktexempel på just detta med sin nätta spec. Classic 2/0 i kombination med en bra yxa blir en perfekt bushcraftduo. Därför vill jag härmed slå ett slag för hela classicserien, och inte minst "minstingen" Morakniv Classic 2/0 som är en av de moraknivar jag använder mest.

Specifikationer
Tillverkare: Morakniv AB, produktion i Mora Sverige
Modell: Classic 2/0
Bladmaterial: Kolstål C100, 58-60 HRC
Bladtjocklek: 2,5 mm
Bladlängd: 75 mm
Bladbredd: 15,7 mm
Eggprofil: Skandinavisk med 23° vinkel
Knivlängd: 168 mm
Handtagsmaterial: Rödbetsad björk
Handtagstjocklek: 19,4 mm
Slida: Svart plast. Själv nyttjar jag Classic Original 1 läderslida
Knivvikt: 43 g
Totalvikt (kniv och slida): 52 g (med plastslidan), 67 g (med läderslidan)
Cirkapris: 150 kr (Sverige 2016)

För den som är intresserad finns ett fåtal 2/0:or i skrivande stund (2022) i Jonas Vildmark Bushcraftcenters Handelsbod, klicka HÄR.

Övriga inlägg jag skrivit om olika moraknivsmodeller finner du genom att klicka HÄR.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.