Fällkniven U4 Bear Claw - Liten men naggande god

Sedan några år tillbaka har Fällknivens lilla lockbackfällkniv U4 Bear Claw stundvis följt mig i min vardag. Kniven har blivit en god liten vän som hittills ej gjort mig besviken. En sådan här pass liten fällkniv lämpar sig för tillfällen då jag vill ha en kniv som ligger obemärkt i byxfickan eller hängandes på nyckelknippan. Men bara för att jag går ner i storlek och vikt i mitt knivval så vill jag ju ej göra allt för mycket avkall på funktionalitet och hållbarhet. U4:an är ett bra exempel på detta.

Design
U4 Bear Claw har ett 53 mm långt, 16,5 mm brett och 2,2 mm tjockt knivblad av en diskret clippointform (snudd på drop point). Bladet av Super Gold Powder Steel (SGPS) har en borstad lyster och en 5,5 mm lång egg, med profilen full flatslipad dubbelegg. En nagelskåra på varje sida av bladet glädjer såväl högerhänta som vänsterhänta användare. U4:ans äldre syskon U2:an var förövrigt världens första serietillverkade fällkniv utrustad med ett blad av laminerat pulverstål (SGPS).
Stålanalys av Super Gold Powder Steel (SGPS)
C - 1.40
Si - 0.50
Mn - 0.40
P - 0.030
Cr - 15.00
Mo - 2.80
S - 0.030
V - 2.00

U4:ans 10 mm tjocka svarta zytelhandtag är gjutet i ett stycke och bladbulten är av torxmodell. Knivens lock back-tangent är placerad mitt på knivhandtagets rygg och har lika god inpassning som knivens övriga rörliga delar.
Här syns U4:an tillsammans med ett par vänner från samma knivsegment.
Uppifrån och ner: Fällkniven U4 Bear Claw, Buck 55 och Opinel No. 6.


God aspirant på titeln Den ultimata EDC:n
I knivkategorin Små EDC-fällknivar så är U4:an en av de bättre jag stött på. Kniven är enkel, stilren och funktionell. Den ringa vikten gör att den ryms ostört i alla fickor och om så önskas får den till och med plats på nyckelknippan. Trots att kniven är liten och lätt så upplevs den som robust och kompetent. Förutom en såhär liten knivs självklara begränsningar så är min enda invändning den skarpa kant som återfinns på knivbladets ryggs bakkant i hopfällt läge. Denna kan orsaka slitage på byxfickans innertyg eller andra föremål i samma ficka.

Den lilla kniven har använts flitigt men jag har ännu ej behövt skärpa eggen. U4 Bear Claw är ingen Bling Bling-kniv om du är ute efter bländande uppmärksamhet, men detta är samtidigt en av denna knivs största kvalitéer, att på ett diskret vis alltid finnas till hands.

Specifikationer
Specifikationer Tillverkare: Fällkniven AB, svenskt familjeföretag med högsäte i Boden och produktion utomlands
Modell: U4 Bear Claw
Mekanik: Lockback
Bärsystem: Förslagsvis i fickan
Knivvikt: 26 g
Eggprofil: Full flatslipad dubbelegg (Full Flat Grind)
Bladmaterial: Laminerat pulverstål Super Gold Powder Steel (SGPS) med hårdhet 62 HRC
Bladlängd: 53 mm
Bladtjocklek: 2,2 mm
Bladbredd: 29 mm
Handtagsmaterial: Svart zytel (Grilon)
Handtagstjocklek: 10 mm
Knivlängd (stängd/öppen): 72 mm / 125 mm
Cirkapris: 1080 kr (Sverige 2017), (824 kr Sverige 2014)


In English