Fällkniven U4 Bear Claw - Liten men naggande god

Sedan ett halvår tillbaka har Fällknivens lilla lock back-fällkniv U4 Bear Claw följt mig i min vardag. Kniven har blivit en god vän som hittills ej gjort mig besviken. En sådan här liten fällkniv lämpar sig för tillfällen då en tyngre fällkniv eller en slidkniv ej passar sig. Men bara för att jag går ner i storlek och vikt i mitt knivval så vill jag ju ej göra allt för mycket avkall på funktionalitet och hållbarhet. U4:an är ett bra exempel på detta.

Design
U4 Bear Claw har ett 53 mm långt, 16,5 mm brett och 2,2 mm tjockt knivblad av en diskret clip point-form (snudd på drop point). Bladet av Super Gold Powder Steel (SGPS) har en borstad lyster och en 5,5 mm lång konvex egg. Även om eggen upplevs som konvex så kan jag dock se ett uns av primäreggslipning vid en närmre titt. En nagelskåra på varje sida av bladet glädjer såväl högerhänta som vänsterhänta användare. U4:ans äldre syskon U2:an var förövrigt världens första serietillverkade fällkniv utrustad med ett blad av laminerat pulverstål (SGPS).
Stålanalys av Super Gold Powder Steel (SGPS)
C - 1.40
Si - 0.50
Mn - 0.40
P - 0.030
Cr - 15.00
Mo - 2.80
S - 0.030
V - 2.00

U4:ans 10 mm tjocka svarta zytelhandtag är gjutet i ett stycke och bladbulten är av torxmodell. Knivens lock back-tangent är placerad mitt på knivhandtagets rygg och har lika god inpassning som knivens övriga rörliga delar.
Specifikationer
Modell: Fällkniven U4 Bear Claw
Bladmaterial: Laminerat pulverstål Super Gold Powder Steel (SGPS) med hårdhet 62 HRC
Bladlängd: 53 mm
Bladtjocklek: 2,2 mm
Knivlängd: 72 mm / 125 mm
Handtagsmaterial: Svart zytel
Handtagstjocklek: 10 mm
Knivvikt: 26 g
Cirkapris: 824 kr (Sverige 2014)Här syns U4:an tillsammans med ett par vänner från samma knivsegment.
Uppifrån och ner: Fällkniven U4 Bear Claw, Buck 55 och Opinel No. 6.


God aspirant på titeln Den ultimata EDC:n
I knivkategorin Små EDC-fällknivar så är U4:an en av de bästa jag stött på. Kniven är enkel, stilren och funktionell. Den ringa vikten gör att den ryms ostört i alla fickor och om så önskas får den till och med plats på nyckelknippan. Trots att kniven är liten och lätt så upplevs den som robust och kompetent. Förutom en såhär liten knivs självklara begränsningar så är min enda invändning den skarpa kant som återfinns på knivbladets ryggs bakkant i hopfällt läge. Denna kan orsaka slitage på byxfickans innertyg eller andra föremål i samma ficka. Hittills har jag dock ej upplevt detta som ett problem.

Den lilla kniven har använts flitigt men jag har ännu ej behövt skärpa eggen, får återkomma vad det gäller skärpning och övrigt underhåll. U4 Bear Claw är ingen Bling Bling-kniv om du är ute efter bländande uppmärksamhet, men detta är samtidigt en av denna knivs största kvalitéer, att på ett diskret vis alltid finnas till hands.

In English