Buck 55

The 55 heter en av Bucks minsta fällknivar. Denna kniv är en av medlemmarna i den klassiska jaktfällknivsserien som blev till i början av 60-talet. Efter den banbrytande succén med Buck 110 Folding Hunter år 1964 dröjde ej syskonen på sig. 55:an är en minivariant av 110:an med något annorlunda linjer på träskollornas inpassning vid bolstren. Denna lilla fällkniv passar fint i de flesta fickor som en klassisk gentlemannakniv för vardagssysslor, en stilig och oförarglig EDC som förövrigt kvalade in som min Julkniv denna stämningsfulla Jul.


Buck 110 Folding Hunter och Buck The 55

Design
55:an väger endast en fjärdedel av sin storebror Folding Hunter och har ett drygt 3 cm kortare knivblad. Bladets låsmekanism är av lock back-modell, ett knivlås som gjort Bucks fällknivar till ett världsbegrepp. 55:ans större syskon 112 Ranger och 110 Folding Hunter har imponerande tighta bladlås i utfällda lägen. Därför blev jag faktiskt lite förvånad då jag plockade upp min helt nya 55:a ur asken för att upptäcka att bladet inte riktigt låser in som mina tidigare Buckfällknivar. Men efter att jag kontaktat Buck så var de mycket hjälpsamma och erbjöd mig en utbyteskniv via deras livstidsgaranti.
55:ans trevligt vassa clip point-bladet är tillverkat av det rostfria stålet 420HC som Buck år 1993 anammade som sitt standardstål, ett bra allround-knivstål. Knivens handtag består av mässing, detaljer av rostfritt stål samt skollor av laminerad björk som tonats för att ge en känsla av Ebenholts.

Specifikationer
Bladmaterial: Rostfritt stål 420HC, HRC 58
Bladlängd: 59 mm
Bladtjocklek: 2 mm
Knivlängd: 87 mm / 146 mm
Handtagsmaterial: Mässing, rostfritt stål och björklaminat
Handtagstjocklek: 8,3 mm
Knivvikt: 55 g
Ca. pris: 530 kr (Sverige 2013)

En trogen vän i vardagen
The 55 är en mycket trevlig liten kniv som platsar in i den kategori jag kallar för Lilla-jeans-fickan (LJP), små lätta fällknivar som får plats i den lilla jeansfickan som brukar sitta ovanför höger framficka. För dig som föredrar ett drop point-blad så kan jag tipsa dig att kolla in Bucks 500-serie.Jag vill varmt rekommendera dig ett besök på Lamnia för att vidare undersöka Buckknivsutbudet m.m.

In English