Morakniv Clipper 840




Detta är en kniv jag använder flitigt då jag stökar runt ute på torpet och uppe i skogen. En mycket kompetent allroundkniv som ger extremt mycket kniv för pengarna. För oss svenskar ligger Morakniven varmt om hjärtat, och det är ju inte så konstigt då de flesta av oss växt upp med en morakniv i var låda där hemma. Själv minns jag hur jag som barn samlade på mig alla moraknivar jag kunde hitta, putsade upp dem och målade handtagen i olika färger. Sedan gick jag runt hemma på gården med omkring tio knivar i bältet, det såg nästan ut som jag bar en liten bastkjol. Jag uppskattar varmt hur Clipper kombinerar svensk tradition, modern funktionalitet och prisvärdhet. Clipper har en kort tånge men jag har inte haft några hållbarhetsproblem med kniven. 840:n har röda plastdetaljer vilket av tradition signalerar att det är kolstålsvarianten. Det finns även en Clipper med rostfritt stål i bladet, då självklart med blå handtagsdetaljer (Morakniv Clipper 860). Tyvärr utgick clipperserien ur Moras sortiment i början av år 2011. Men om du vill ha en snarlik kniv bör du titta närmre på Moras nyare produktlinje Companion MG eller Craftline HighQ. Jag gillar "gammelclipperns" bladtjocklek på 2 mm, ett fantastiskt knivblad att arbeta i trä med. De nyare knivarna har en bladtjocklek på 2 mm och upp till 3,2 mm. Mora erbjuder ett brett utbud av knivar som för vidare en fin svensk kvalitets- och kulturskatt som vi skall vara stolta över. Om du vill veta mer om Moraknivs historia vill jag rekommendera dig att läsa en av mina tidigaste tidningsartiklar om Morakniv, då i Svensk Jakt, genom att klicka HÄR. Övriga inlägg jag skrivit om olika moraknivsmodeller finner du genom att klicka HÄR.



Clipper tillsammans med några av sina efterföljare (uppifrån och ned); Clipper 840, Craftline HighQ Allround, Companion och Companion Heavy Duty.


Specifikationer
Tillverkare: Morakniv AB, tillverkning i Mora Sverige
Modell: Clipper 840
Bladmaterial: Kolstål C100, HRC 59-60
Bladlängd: 97 mm
Bladtjocklek: 2 mm
Bladbredd: 20 mm
Eggprofil: Skandinavisk med 23 graders vinkel
Hantagsmaterial: Svart gummi och röd plast
Handtagstjocklek: 20,4 mm
Knivlängd: 215 mm
Slida: Svart plast
Knivvikt: 74 g
Totalvikt (kniv och slida): 102 g
Cirkapris: 69 kr (Sverige 2010)

In English