EKA Swede 110

Under min tid i Bollnäs köpte jag denna intressanta fällkniv, år 1993, i butiken Sport & Maskin (vilken i dag går under namnet Team Sportia, på Brogatan 7).
Då jag spontanköpte denna kniv, en solig dag i denna Hälsingesmåstadsidyll, hade jag aldrig hört talas om modellen. EKA var och är är ju inget nytt, men Swede 110 bjöd på en futuristisk design och en aningen exotisk låsmekanism. Så hon fick följa med hem.
Genom att hålla de grå knappen nedtryckt, frikopplas det spjutspetsformade svarta knivbladet, vilket gör att du kan "flicka" ut och in bladet genom att snärta med handleden. Jag gissar att ovan ej var den ursprungliga tilltänkta lösningen för att manövrera denna kniv, men i praktiken har det blivit att det är så i alla fall jag öppnar och stänger denna kniv (se film nedan). Tanken är nog att man skall gripa tag nagelskåran på bladspetsen, vilken blottgörs vid tryck på knappen (bladet trycks ut cirka 5 mm vid nedtryckt knapp). Den robusta låsmekanismen upplevs trygg då den även låser in bladet i infällt läge.

Knivens eggprofil är av flatslipad dubbelegg (Flat Grind) modell. Primäreggens fas är dock mycket låg vilket nästan ger intrycket av att det handlar om en skandinavisk V-egg (Scandi Grind) med en mikroegg. Skärpan har hållit bra under min ungdoms fiskeäventyr. Jag gillar denna knubbiga och udda fågel skarpt, synd att den ej längre tillverkas.
Jag blev onekligen mycket nostalgisk då jag nu, nästa 25 år sedan inköp, hittade denna lilla kniv vid inventering av min knivsamling. Riktigt kul att jag även har kvar originalförpackningen, på vilken man kan se den sjangtila originalprislappen på hela 198 riksdaler.


Specifikationer
Tillverkare: EKA-kniv AB, svenskt företag med bas i Eskilstuna och produktion utomlands
Modell: Swede 110
Bladmaterial: Kolstål
Bladlängd: 68 mm
Bladtjocklek: 2,8 mm
Bladbredd: 29,7 mm
Knivlängd (stängd / öppen): 104 mm / 171 mm
Handtagsmaterial: Svart hårdplast (acrylat)
Handtagstjocklek: 20 mm
Knivvikt: 92 g (inkl. eftermonterad fånglina)
Cirkapris: 198 kr (Sverige 1993)

Observera att alla mått är uppmätta av artikelförfattaren och kan skilja från tillverkarens uppgifter.

Se även gärna övrigt jag skrivit om knivtillverkaren EKA och deras produkter genom att klicka HÄR.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.