Spyderco C136 Persistence

Efter försäljningssuccén med fällknivsmodellen C122 Tenacious lanserade Spyderco år 2009 ett efterlängtat mindre syskon vid namn C136 Persistence. Jag vill även nämna knivmodellen C148 Ambitious som är det minsta syskonet i denna knivserie och C142 Resilience som är törst av de fyra.
Persistence knubbiga spjutspetsformade blad är infäst i handtaget med en justerbar bult. Bladen på dessa knivar har ett extra stort tummhål och eggprofilen är en full flatslipad dubbelegg (Full Flat Grind). Det finns även helt eller delvis sågtandade eggvarianter i denna knivserie. Bladstålet är 8Cr13MoV vilket grovt kan beskrivas som ett kinesiskt rostfritt stål, hårdhet RC 56-58, har likheter med AUS-8 fast med högre kolhalt.
Handtagets liners av rostfritt stål är skeletoniserade för ökad styvhet och minskad vikt. Greppet på dessa knivar är utformat med en öppen ram sammanhållen av torxskruvar för att förenkla rengöring och handtagets skollor är tillverkade av det behagliga materialet G-10. Det rostfria bältesclipet går att placera på fyra olika vis vilket möjliggör ett flexibelt bärande för både höger- och vänsterhänta. Ett robust hål för montering av fånglina återfinns i handtagets bakkant. Bladets låsmekanism är av linerlockmodell och både låsspärren och ovansidan av knivbladet är delvis räfflade för ökad friktion. Trevligt nog nyttjar man hela det korta knivbladets längd genom att eggen löper hela vägen från knivbladets spets in till handtaget.
Jag har haft äran att få bekanta mig med ett stort antal olika Spydercomodeller genom åren, och då det kommer till tillverkarens vardagsmodeller så har jag fastnat för just Persistence och Tenacios som rejäla och mycket prisvärda bruksfällknivar. Persistence är en robust och smidig EDC av god kvalitet. Även om jag tycker att bladet är för brett för täljning så biter den hållbara eggen bra i trä vid behov. Handtagets öppna pelarkonstruktion är en fördel vid tillvaratagande av vilt då konstruktionen gör kniven lätt att rengöra. I dag har jag, som sagt, en Persistence och en Tenacious, från denna kvartett. Skulle vara mycket intressant att även skaffa en Ambitious och en Resilience för att sammanföra hela familjen och skriva en recension på alla fyra knivarna tillsammans. Vem vet, jag hoppas att Tomten läser detta inlägg!

Om du vill veta mer om C136 Persistence samt Spydercos historia så kan du läsa en mer utförlig artikel om kniven i Vapentidningen nummer 2 – 2015. Artikeln finns även att tillgå via Vapentidningens hemsida.

Specifikationer
Tillverkare: Spyderco, Inc. Amerikanskt företag med tillverkning i USA, Kina, Japan, Taiwan och Italien
Modell: C136GP Persistence
Bladmaterial: Rostfritt stål 8Cr13MoV
Bladlängd: 70 mm
Bladtjocklek: 3 mm
Bladbredd: 33 mm
Knivlängd (stängd/öppen): 105 mm/174 mm
Handtagsmaterial: Svart G-10
Handtagstjocklek: 10,8 mm
Bärsystem: Bältesclip
Knivvikt: 103 g
Cirkapris: 679 kr (Sverige 2015)

Observera att alla mått är uppmätta av artikelförfattaren och kan skilja från tillverkarens uppgifter.

En av Spydercos återförsäljare i Sverige är Knivbutik.se

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.