Victorinox Swiss Soldier's Knife 08

En av mina absoluta favoriter då det kommer till det mer robusta vardagsbärandet är multiverktyget Victorinox Swiss Soldier's Knife 08 - 10 st hårt arbetande funktioner i ett 131 g tungt verktyg som härstammar från det militära.. Eftersom jag vanligtvis föredrar knivar med en slät egg, så är det lite lustigt att den kniv jag bär mest till vardags har ett sågtandat knivblad. Förklaringen till detta kommer vi snart till.
Historiken
År 1891 började Victorinox grundare Karl Elsener, i Ibach-Schwyz, att leverera knivar till det Schweiziska försvaret där varje rekryt fick en knivmodell kallad The Swiss Soldier Knife. Genom åren har företaget levererat standardmodeller till Schweiziska militärer, parallellt med sin civila produktion. Efter millenniumskiftet var det åter dags att uppdatera militärkniven och till mångas förvåning lade denna gång det Schweiziska försvaret ut sin beställning globalt öppet för anbud. Även om många schweizare blev nervösa så lyckades självklart Victorinox ro hem affären och hålla kvar det prestigefyllda uppdraget inom koncernen. Resultatet blev den största och tyngsta Swiss Soldier Knife någonsin med, för armévarianten, nyheter som: tumhål för enhandsöppning, låsmekanism på skruvmejseln samt ett sågblad.
År 2008 introducerades Victorinox Swiss Soldier's Knife 08 som militärens officiella knivmodell. Men man försåg faktiskt redan 2003 det tyska försvaret med samma kniv, vilket blev en viktig del i knivens kvalitetssäkring.

Jonas favorit
Verktygets 10 olika funktioner räcker gott och väl till, även för Jonas Landolsi i Riddarhyttan. Kniven hänger i princip alltid på mitt bälte i ett gammalt läderfodral som jag införskaffade under min militärtjänstgöring. De funktioner jag använder som flitigast i min vardag som Gårdskarl, Småbarnsförälder, Markägare, Bushcraftinstruktör och Jägare är: kniven, skruvmejseln och stjärnmejseln. Egenskaper jag speciell uppskattar är att jag snabbt kan komma åt min kniv med endast en hand, att både knivbladet och skruvmejseln låses i utfällt läge av en linerlockmekanism samt den fantastiska kvalitet som Victorinox erbjuder till en rimlig peng.
Jag ser Victorinox Swiss Soldier's Knife 08 som ett multiverktyg där knivbladet lämpar sig mycket väl för grovt skärande som till exempel skära rep, fodersäckar och kartonger. En bidragande faktor till min tandtolerans för denna knivs egg är att den endast har en delvis tandad egg där eggen närmast handtaget lämnats slät, vilket underlättar vid enklare täljning. Den sågtandade eggen har även den trevliga egenskapen att den faktiskt håller en hyfsad skärpa för snabba jobb även om den ej underhålls. Knivbladet på denna kniv är således en riktig "fulskärare", i positiv bemärkelse.
Men som jag nämnde inledningsvis så föredrar jag en kniv med helt slät egg då det kommer till slöjdande och tillvaratagande. Därför kompletterar jag vid sådana tillfällen denna gröna SAK med en liten fastbladare hängandes runt min hals, vanligtvis en  Jonas Vildmark Doer.

Specifikationer
Specifikationer Tillverkare: Victorinox AG med tillverkning i Schweiz
Modell: Swiss Soldier's Knife 08, artikelnummer 0.8461.MWCH
Mekanik: Multiverktyg med slipjoint samt delvis linerlock (knivblad och mejsel)
Bärsystem: Förslagsvis bältesfodral
Knivvikt: 132 g
Eggprofil: Full flatslipad dubbelegg (Full Flat Grind) med asymmetrisk eggprofil
Bladmaterial: Rostfritt stål (X55CrMo14)
Bladlängd: 86 mm
Bladtjocklek: 2,4 mm
Bladbredd: 25,2 mm
Sågbladslängd: 88 mm
Handtagsmaterial: Grön hårdplast med integrerade svarta gummidetaljer
Handtagstjocklek: 18 mm
Knivlängd (stängd/öppen): 111 mm / 198 mm
Cirkapris: 510 kr

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.