Cold Steel Master Hunter

Cold Steel's Master Hunter är en diskret tuffing som funkar i de flesta sammanhang; jakt, naturbus och taktiska övningar. Det trevligt långa gummerade handtaget suger fast ordentligt i handflatan i alla lägen. Om behovet skulle uppstå så har denna kniv inga problem att ta sig igenom både taggtråd, konservburkar och bildäck. Tro mig, jag har själv plågat denna kniv under min militärtjänstgöring. Dock var det inte primärt dessa egenskaper jag sökte i en kniv under det bushcraftknivstest jag genomfört under det senaste året. 15 st olika knivar av kraftig design och mellanstor storlek fick bekänna färg under fältmässiga förhållanden. Du kan se testet genom att klicka HÄR.
Master Hunter
Den enkla designen ger kniven en stilren och praktisk uppsyn. Ett robust drop pointblad vilket fäster in i ett rutmönstrat kartongummerat handtag med hål för en fånglina. Jag skaffade denna kniv 1994 och då fanns det två olika bladtjocklekar att välja mellan (jag valde det grövre bladet). Om du tittar närmare på dagens Master Hunter kan du se att rutmönstret på handtaget har uppdaterats sedan 90-talet. Zytelslidan du ser på bilden har jag kustombeställt av Eric E. Noeldechen i Canada. Den handgjorda slidan möjliggör snabb enhandstillgänglighet. På den tiden då jag beställde denna zytelslida av Eric levererade Cold Steel Master Huntern med en corduraslida, som du även kan se på bilden. Men i dag kan du få en fabrikstillverkad Conceal-Ex-slida levererad med din Master Hunter.
Kniven finns även som varianten Master Hunter Plus med integrerad buköppnarkrok. Master Hunter har i dag blivit en klassiker både i taktiska- och jaktsammanhang. Men även den startkt växande bushcraftpubliken har fått upp ögonen för the Master Hunter.


Jägarmästaren trivs bra i skogen
Det är med värmande nostalgi jag under det senaste året genomfört tester med denna kniv tillsammans med de överiga 14 testknivarna i mitt bushcraftknivtest. Eftersom just denna Master Hunter troget följt mig genom diverse äventyr så känner den sig väl hemmastadd i mina händer, kniven hamnar dock på en 8:e-plats i testet. Det långa och raka handtaget är även trevligt att tälja med och dess gummering skulle jag säga är den bästa i branschen oavsett vatten, blod, lera och handskar, då det kommer till greppvänlighet. Jag misstänker att kniven skulle ha placerat sig ännu bättre i mitt test om jag haft tillgång till den senaste versionen av dess standardslida. Mitt test inkluderar originalslidan från 90-talet vilken jag aldrig riktigt blivit bekväm med. Cold Steel Master Hunter är i dag en klassik modell som jag tror kommer att leva kvar mycket länge.
Specifikationer
Tillverkare: Cold Steel, Inc med bas i Venture California USA och tillverkning i Japan
Modell: Master Hunter 36JS
Bladmaterial: VG-1
Bladlängd: 115 mm
Bladtjocklek: 4,8 mm
Bladbredd: 28,6 mm
Eggprofil: Dubbelegg med hel flatslipad sekundäregg (Full Flat Grind) och en primäregg med 32° vinkel
Knivlängd: 236 mm
Handtagstjocklek: 22,2 mm
Slida: Svart Cordura
Knivvikt: 177 g
Totalvikt (kniv och slida): 234 g (med corduraslida)
Cirkapris: 1795 kr (Sverige 2016)

För att se övriga inlägg jag skrivit om Cold Steels produkter klicka HÄR.

In English