Test av viksågar 2009

Tidigare hade jag ofta en liten yxa i min ryggsäck då jag rörde mig ute i skog och mark. Denna fick hjälpa till då ved skulle samlas till brasan eller då en bivack skulle byggas. Sedan jag upptäckt de smidiga små hopfällbara handsågar som i dag finns på marknaden får ofta yxan sällskap av en såg. Trevliga aspekter av viksågen är att den är lätt, liten och ger en säker och effektiv kapning. Det finns en uppsjö av viksågar på marknaden av olika kvalitet och pris. För att utröna min favorit har jag testat fyra sågar från olika prisklasser för att se hur de står sig i jämförelse med varandra. Sågarna vilka är föremål för detta test är:
Jula Grensåg 702047
Biltema Campingsåg 16424,
Fiskars Lilla beskärningssåg
Bahco Laplander 396-LAP Hopfällbar såg.

Sedan detta test gjorts har jag genomfört ytterligare ett test innefattande dessa fyra sågar plus ytterligare åtta sågar. För att se mitt senaste viksågstest; klicka HÄR..
Utförande
Jag har vägt sågen på en köksvåg samt mätt sågen med hjälp av måttband och skjutmått. Detta kan förklara varför vissa av de uppgifter, vilka tillverkaren uppger, skiljer sig från mina. Under testet har jag kapat både färska och torra trädstammar av lönn, asp, björk och gran. Grovleken på träden har legat mellan 30-70 mm i diameter. Jag har försökt använda alla fyra sågar på samma sätt vid varje kapning, samtidigt som jag räknat antalet sågtag som krävts för att kapa stammen. Antalet sågtag definierar sågen kapkapacitet.

.
.
Jula Grensåg 702047
Inköpsplats: Jula
Pris: 59 kr
Vikt: 223 g
Mått hopfälld: 226 mm / 57 mm / 27 mm
Mått utfälld: 401 mm / 73 mm / 27 mm
Plus: Greppvänligt handtag, Bra pris
Minus: Dålig kapkapacitet

Sågen har ett mycket greppvänligt handtag av gummibeklädd hårdplast. Mekanismen är aningen sladdrig men öppningsspärr finns. Av de fyra testade sågarna har denna sämst kapkapacitet. Sågen är ganska klumpig men kan införskaffas till ett mycket humant pris.

.
.
Biltema Campingsåg 16424
Inköpsplats: Biltema
Pris: 70 kr
Vikt: 255 g
Mått hopfälld: 295 mm / 51 mm / 29 mm
Mått utfälld: 513 mm / 76 mm / 29 mm
Plus: Långt blad, Bra pris
Minus: Ingen öppningsspärr

Denna såg är störst av de fyra. Trots storleken är utformningen mycket smäcker. Det långa bladet ger en liten fördel i kapkapacitet i jämförelse med Julas såg. Ur säkerhetssynpunkt är det inte bra att sågen saknar öppningsspärr, sågen öppnar sig lätt och kan skada sin omgivning. I väl utfällt tillstånd ger dock den manuella låsningen en stadig mekanism.
.

.
Fiskars Lilla beskärningssåg
Inköpsplats: K-Rauta
Pris: 169 kr
Vikt: 95 g
Mått hopfälld: 197 mm / 50 mm / 30 mm
Mått utfälld: 354 mm / 58 mm / 30 mm
Plus: Smidig, God kapkapacitet
Minus: Handtag kan bli aningen halt vid väta

Detta är den lättaste och minsta sågen av de fyra. Trots detta har sågen den bästa kapkapaciteten av de fyra. Den annorlunda teleskopiska mekanismen är förvånansvärt stadig. Detta är den enda sågen av de fyra vilken inte har något gummiinlägg i handtaget men greppets hårdplast har en gräppvänlig struktur. Sågen levereras med ett bältesclip, men en så här smidig liten såg ryms väl i jackfickan.

.
.
Bahco Laplander 396-LAP Hopfällbar såg
Inköpsplats: Järnia
Pris: 389 kr
Vikt: 182 g
Mått hopfälld: 232 mm / 50 mm / 30 mm
Mått utfälld: 402 mm / 68 mm / 30 mm
Plus: Robust. God kapkapacitet
Minus: Relativt dyr

Detta är troligen den mest kända sågen av de fyra. Den är även den dyraste av de fyra sågarna. Sågens utformning ger en trygg känsla av god kvalitet. Bladet, som är ytbehandlat för att motverka rost, ger en bra kapkapacitet. Sågen levereras med en läderrem i handtaget.
.

.
.

Sammanfattning
De två billigaste sågarna var prisvärda, men i jämförelse med de två dyrare förlorar de kampen om den bästa kapkapaciteten. Den såg som överraskade mig mest var Fiskars vilken trots sin lilla och lätta design har en bättre kapkapacitet än den mer än dubbelt så dyra Laplander. Därför ser jag Fiskars lilla så som vinnare av detta test, tätt följd av Bahco Laplander.

In English