Bushcraftkniven 2015 - ett test av skogsknivar

Jag har under det senaste året genomfört ett knivtest med fokus på bushcraftaktiviteter. Testet omfattar 15 olika robusta knivar och har gjorts under fältmässiga förhållanden. Alla resultat baseras på de personliga erfarenheter jag samlat på mig om dessa knivar under den tid jag spenderat tillsammans med dem; vid lägerelden, på jakt och vid arbetsbänken.
Bushcraft
Det är underbart att se hur intresset för Bushcraft (Woodcraft, Woodlore, Skogsliv) ökar allt mer världen över. Jag definierar bushcraft som konsten att frilufta på ett spartanskt och hållbart vis. Genom kunskap om hur jag kan nyttja det naturen erbjuder och läsa skogens tecken kan jag göra min skogsvistelse mer givande. Bushcraft är samlingsnamnet för gamla och nya läror om skogsleverne. Kunskaper som tillhörde våra förfäders vardag; slöjd, eld, skörd, matlagning och förflyttning i skog och mark. För mig kännetecknas bushcraft av ödmjukhet och respekt för min omgivning (vänner, djur och miljö). Ofta omnämns företeelserna Bushcraft och Överlevnad i samma forum. Detta då Bushcraft kan vara en del av Överlevnad och vise versa. Det är även därför benämningarna Bushcraftkniv och Överlevnadskniv ibland tangerar varandra.

Bushcraftkniven
Just kniven har fått en närmast helig roll bland oss bushcraftentusiaster. Jag vill understryka att man kan bushcrafta med vilken kniv som helst, eller till och med helt utan kniv för den delen. Men även om kniven ej är det absolut viktigaste redskapet vid skogsleverne så spelar bushcraftkniven, som jag även kallar Skogskniven, i dag även en viktig och romantisk roll som symbol för självförsörjande och äventyr. Som en följd av det ökade intresset för bushcraft erbjuder i dag de flesta knivtillverkare en eller flera produkter med bushcraftfokus. För att göra ett försök att ringa in de egenskaper som karaktäriserar dessa produkter listar jag nedan egenskaper som vanligen återfinns i de modernt utpräglade bushcraftknivar som i dag erbjuds på marknaden.
 • Ett cirka 100 mm långt fast blad
 • Full tånge (bladstålet löper genom hela handtaget med full bredd)
 • Extra tjockt knivblad (3-6 mm)
 • Blad av kolstål (för lätt eggunderhåll och gnistbildning)
 • Skarpa kanter på knivryggen (bland annat till att skrapa magnesiumstav)
 • Droppointformad knivspets (för en extra tålig spets)
 • Skandinavisk eggprofil (enkel V-formad egg som är lättunderhållen och biter bra i trä)För att sammanfatta den moderna definitionen så är det alltså en robust mellanstor fastbladare som förväntas klara allt från finslöjd till batongning (till exempel att klyva ett vedträ genom att slå på knivryggen med ett annat vedträ). Knivseggen skall vara lätt att underhålla i fält och bladryggen tillräckligt skarp för att kunna skrapa gnistor från en magnesiumstav (auermetallstav, ferrocerium rod). Detta är alltså populärbilden av en modern bushcraftkniv. Tilläggas bör dock att en mängd knivar, av betydligt blygsammare spec än den ovan, sedan länge använts framgångsrikt i våra skogar. Den absolut viktigaste aspekten hos en kniv, oavsett användningsområde, är handen som håller i kniven och individens kunskap.

Testet
I mina funderingar kring hur den ultimata bushcraftkniven ser ut så tog jag helt sonika och kikade i min knivsamling och valde ut de knivar som helt eller delvis passade in på ovan moderna definition av en bushcraftkniv. De 15 utvalda knivarna har jag nu under en längre tid burit i skogen, slöjdat med, jagat och lagat mat med, för att jämföra dem mot varandra. Jag är medveten om att det finns flera bushcraftknivsmodeller än dessa 15 testobjekt, men detta är de modeller jag valt att avgränsa mig till i just detta test. Bland annat så hann det under testperiodens gång dyka upp ett antal intressanta bushcraftknivsmodeller på marknaden; Buck Selkirk Knife, ESEE Camp-Lore RB-3Helle Temagami, Brusletto RondaneFällkniven F1 Pro och Morakniv Garberg. Dessa modeller tillsammans med modeller som; Condor Bushlore, Ben & Lois Orford Woodlander 4", Marttiini Full Tang KnifeGerber Bear Grylls Ultimate Pro och Staaf Knives Bushcraft Evolution ser jag fram mot att få kika närmre på vid senare tillfälle.

Jag har låtit mig inspireras av mitt senaste sågtest och väljer att redovisa mina jämförelseresultat via ett antal bilder som visar rangordningen testobjekten sinsemellan rörande ett antal egenskaper. Egenskaperna jag valt är; bladlängd, bladtjocklek och knivvikt. Observera att alla mått och vikter har mätts upp av undertecknad, vilket göra att de kan skilja sig från tillverkarens uppgifter. Jag hoppas att dessa rangordningslineups kan hjälpa dig i dina funderingar kring dessa knivmodeller. Eftersom jag till stor del nyttjar mina skogsknivar till fältmässigt träarbete har jag även valt att betygsätta varje kniv med avseende på hur trevliga jag anser dom är att slöjda med. Dessa poäng tillsammans med min poängsättning på knivens tre huvudkomponenter; knivbladet, handtaget och slidan, hjälper mig att komma fram till vilka av de 15 knivarna som är mina favoriter. Om du har funderingar kring min testmetod så är du varmt välkommen att kontakta mig. De 15 testobjekten är som följer, i alfabetisk ordning.


Bladlängd
Nedan bild visar en jämförelse i bladlängd där det kortaste knivbladet återfinns till vänster i bild och det längsta bladet till höger.
Från vänster:

Om du klickar på respektive knivmodell så kan du läsa mer ingående om varje kniv.


Bladtjocklek
Såhär ser det ut då jag rangordnar knivarna efter knivbladtjockleken, med det tunnaste bladet längst till vänster och det tjockaste till höger.
Från vänster:
2,8 mm, Buck 679 BuckLite MAX Large Knife


Knivvikt
Här följer en bild med den lättaste kniven till vänster och den tyngsta till höger. Observera att rangordningen avser kniv utan slida.
Från vänster:


Priser
Prisspannet på dessa 15 knivar är från 199 kr upp till 3500 kr (svenska cirkapriser). Även om jag försökt bortse från prislapparna på dessa knivar under mitt test, och endast fokusera på knivarnas design, komfort och kapacitet, så kan jag här nämna de tre dyraste respektive de tre billigaste. De tre dyraste knivarna är; Spyderco Bushcraft, Benchmade Bushcrafter och Karesuandokniven Ripan. De tre billigaste är; Morakniv Bushcraft, Morakniv Companion och Kayoba Kniv 770180. Priset på alla knivarna finner du genom att klicka på respektive knivlänk i texten.

Summering 
Det är en närmast omöjlig uppgift att endast peka ut endast en bushcraftkniv som den ultimata. Dels eftersom olika aktiviteter (skedtäljning, vedklyvning, bivackbyggen, jakt, fiske, livsmedelsberedning och så vidare) önskar olika egenskaper hos en kniv. Och dels med tanke på hur många olika smaker gällande knivar det finns hos oss lyckliga skogsgalningar. Personligen batongar jag sällan med min kniv då jag känner att yxan är bättre lämpad för huggarbeten. Därför finner jag mig som oftast nyttjandes mindre knivar med något tunnare knivblad, utan full tånge. Trevliga exempel på "vekare" modeller som även de klarar de flesta bushcraftuppgifter galant är; Classic 2/0, Classic Original1, Craftline HighQ, Basic 511Giron och Pendleton Lite Hunter. Detta tests 15 knivar är alla mycket trevliga, men om jag nu ska rangordnar testknivarna efter min personliga samlade bedömning och testpoäng med avseende på; blad, handtag, slida och slöjdvänlighet så blir resultatet enligt nedan, med testvinnaren vänster i bild.
Från vänster:
Klicka på varje länk ovan för att läsa min motivering till respektive knivs placering samt mer detaljer om kniven och tillverkaren. Jag rekommenderar dig varmt att läsa om alla knivarna för att få ut en optimal analys av detta knivtest.

Topp 5
Här följer några korta kommentarer kring de knivarna som placerade sig inom topp fem i detta test. 1. Karesuandokniven Ripan 3524
 2. Karesuandokniven Överlevnadskniv 3586
 3. Casström No.10 Swedish Forest Knife
 4. Morakniv Companion HD
 5. Fällkniven F1

Ripan 3524 får högst samlade poäng i avseende på trevligast blad, handtag och slida. Kniven hamnar på topp vad det gäller slöjdegenskaper med sitt bekvämt spolformade grepp. Dessutom får knivens varma och jordnära design mitt bushcrafthjärta att klappa lite extra.

Överlevnadskniv 3586 delar många av Ripans trevliga fördelar. Men det något bredare bladet samt det plattare handtaget påverkar täljegenskaperna på ett sätt som gör att kniven "endast" hamnar på en andraplats.

Casström No.10 är närmast sinnebilden av en modern bushcraftkniv. Det är en riktigt stadig kniv som erbjuder ett spännande tänk då det kommer till handtagsform och bärsystem (se Dangler). Dock är knivbladets tjocklek aningen för grovt för min smak, därav den starka tredjeplatsen.

Companion HD har ett fantastiskt trevligt och täljvänligt knivblad. Dock är knivens handtag aningen för klumpigt för min smak, men den ringa totalvikten på kniven är tilltalande vid långtidsbärande. Ärligt talat trodde jag att denna härliga och prisvärda kniv skulle placera sig ännu högre på prispallen, men det var i huvudsak handtagets höga midjemått tillsammans med plastslidans låga poäng som drog ner helhetsbedömningen.

F1:ans balans och gedigna grepp charmar även en gammal scandigrindentusiast som mig själv. Den konvexa eggen levererar en hållbar och imponerande skärpa, dessutom uppskattar jag Fällknivens trevliga läderarbeten.

Efter att röken lagt sig och testet genomförts kom den glädjande överraskningen att det blev idel svenska produkter i toppen av resultatlistan. Jag vill se detta som ytterligare en bekräftelse på att vi nordbor skall känna oss stolta och hedrade av denna starka bushcrafttrend som just nu bara ökar. Det faktum att testets alla knivar med skandinavisk egg hamnade på topp visar även min personliga förkärlek till denna funktionella eggprofil i bushcraftsammanhang. Jag måste dock säga att faktiskt ingen av testets 15 knivar gjorde mig så pass besviken att jag aldrig mer kommer att plocka med mig den ut i skogen. Och även om inte testobjektens något udda bjässe fick så höga poäng, så vill jag speciellt omnämna Schrade Frontier SCHF36 som en oväntat välbalanserad tuffing. En annan överraskning var att lågpriskniven Kayoba Kniv 770180 lyckades placerade sig så högt i testets resultatlista.
Det har varit ett mycket trevligt äventyr att utvärdera alla dessa knivar parallellt i ett och samma test. Jag har självklart fått chansen att lära mig mycket om varje kniv, men det kanske värdefullaste för mig är att jag kommit en bit längre i mina filosofiska tankar kring vad jag söker hos en kniv. Jag hoppas att du tycker att det varit intressant att ta del av mitt test av bushcraftknivar, och jag blir bara glad om du hör av dig med feedback på testet samt delar med dig av dina erfarenheter av ovan knivar eller din ultimata bushcraftkniv. Om inte annat så hoppas jag att vi ses på Bushcraftfestivalen 2016 i Gottröra 12:e-14:e augusti där vi bland annat kan fortsätta nörda ner oss i roliga knivsamtal.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.