Buck 112 Ranger EcoLite
EcoLite är tillägsbenämningen på Bucks modernare varianter av sina klassiker från 60-talet, 110 Folding Hunter och 112 Ranger. EcoLite-knivarna är bestyckade med ett lättare komposithandtag (PaperStone) istället för de klassiska handtagen av mässing och trä. EcoLite som erbjöds i två olika färger, Grass Green och Plum Red, fanns i Bucks produktion mellan åren 2010-2013. Min kniv är en röd Buck 112 Ranger EcoLite från 2011. Efter att jag blivit förälskad i min gamla Buck 112 Ranger av 1994 års modell beställde jag nyfiket denna EcoLite för att nyttja den som ett mer byxficksbärbart alternativ till den tyngre klassiska 112:an, och det visade sig att bli en riktigt trevlig Full-size-EDC.

Design
112:ans knubbiga clip point-blad är tillverkat av Bucks erkända 420HC rostfria stål. Detta stål har varit företaget standardstål sedan 1993 och det lättskärpta bladet håller eggen fint. Jag gillar EcoLite-versionens balans vilken skiljer sig betydligt från ursprungsknivens mässingshandtag som är nästan dubbelt så tung.
Bladets låsmekanism av lock back-modell ger en tight och bra låsning av bladet i utfällt läge. Det relativt tjocka handtagets form har på EcoLite uppdaterats med greppvänliga urtag i nederkant samt en företagslogga på vänster sida.

Som sin äldre förlaga levereras kniven med ett hölster. Men istället för det klassiska läderhölstret kommer EcoLite med ett stoppat svart Cordura-hölster som kan fästas antingen parallellt med bältet eller, som sin läderföregångare, vinkelrät mot skärpet. En av fördelarna med den lätta EcoLite-112:an (i jämförelse med den klassiska 112:an) är att den faktiskt är helt ok att bära utan sitt hölster, direkt i fickan, vilket jag vill kunna göra med en urban EDC.

Specifikationer
Bladmaterial: Rostfritt stål 420HC HRC 58
Bladlängd: 75 mm
Bladtjocklek: 3 mm
Knivlängd: 109 mm / 183 mm
Handtagsmaterial: Komposit (PaperStone) och rostfritt stål
Handtagstjocklek: 15,3 mm
Knivvikt: 94 g
Hölstermaterial: Stoppad Cordura (nylon)
Totalvikt: 115 g (kniv med hölster)
Ca. pris: 450 kr (Sverige 2013)
En favorit
Då jag skulle vilja kategorisera min gamla klassiska 112:a som en ultimat jaktfällkniv, så har EcoLite-112:an blivit en av mina favorit-EDC-knivar för stunder spenderade utanför skogen, då jag behöver en något större fällkniv. Jag märker att många skaffat den gröna EcoLite-varianten, men personligen föredrar jag denna röda, mindre taktiska färg till min EDC. Detta är en enkel, praktisk och snygg fällkniv som levererar hög kvalitet till ett rimligt pris.

In English