Buck 110 Folding Hunter
Då jag säger ordet "fällkniv" så är det mycket troligt att det är en Buck 110 Folding Hunter som poppar upp som din inre bild. Det var nämligen Buck som år 1963 tog fram den första fällkniven som faktiskt kunde mäta sig riktigt bra med en kniv med ett fast blad, vad gäller robusthet. 110:an och dess syskon blev mäkta populära och är ännu i dag några av de mest sålda knivarna världen över. I år firar knivmodellen 50-årsjubileum och med denna artikel vill jag hylla denna klassiker.

Historia
Även om det är 60-talsknivarna som är Bucks mest kända produkter så sträcker sig företagets historik ända tillbaka till år 1899 då företagets grundare Hoyt H. Buck 10 år gammal blev lärjunge i en smedja i Kansas USA. 1902 uppfinner den unge herr Buck en egen metod för att härda sina knivblad till en hållbarare skärpa och knivmakeriet tar fart. 1949 går den aktade knivmakaren Hoyt ur tiden och hans son Al Buck fortsätter tillverka knivar fram till sin bortgång år 1991. Sedan dess har Als son Chuck Buck och dennes son CJ Buck fört vidare familjetraditionen tillsammans med Paul Bos, som i dag är företagets VD.

Det var alltså den 18:e april 1963 som Bucks styrelse bestämde sig för att ta fram en robust lock back-fällkniv ämnad för jakt. Året därpå presenterade företaget knivmodellen 110 Folding Hunter som sedan dess varit en stor succé. Detta firas självklart nu med ett 50 års-jubileum med tillhörande jubileumskniv. Företeelsen med en robust fällkniv var inget nytt, men det Buck tillförde med 110:an var en mer fulländad design i kombination med ett praktiskt hölster som möjliggjorde att man bekvämt kunde bära fällkniven i bältet. 110:an och dess läderhölster tilltalade inte bara jägare, utan även farmare och hantverkare som bar kniven i sitt dagliga hårda arbete. Ursprungligen levererades 110:an med ett knivblad tillverkat av det rostfria stålet 440C. 1981 byttes materialet till stålet 425M och sedan 1991 har Buck nyttjat sitt kända rostfria stål 440HC till knivbladet.
Syskon
110:ans syskon lät sig ej väntas på. 1969 kom Buck 112 Ranger, en kniv med ett något kortare knivblad och ett uppdaterat främre bolster. Buck 55 är en liten fickkniv som kan beskrivas som en minivariant av 110:an. Om du hellre önskar ett drop point-blad kan jag rekommendera dig att kolla in Bucks 500-serie. 110:an och 112:an erbjuds även med urtag för fingrarna på greppets undersida, dessa modeller betecknas FG (Finger Grooved). Dessutom erbjöd Buck, mellan åren 2010-2013, även en modernare lättviktsvariant av 110:an och 112:an, dessa gick under namnet EcoLite och har ett grepp tillverkat av kompositmaterial.Sedan 60-talet har i stort sett alla knivtillverkare haft minst en fällknivsmodell i sitt sortiment inspirerad av 110:an. På denna bild ser du några exempel på efterföljare i sällskap med orginalen. Från vänster till höger: kinesisk fällkniv, anonym kopia, Cold Steel Mackinac Hunter, Valor Super Sport, Buck The 55, Buck 112 Ranger EcoLite, Buck 112 Ranger och Buck 110 Folding Hunter.


Den klassiska 110:ans design
110 Folding Hunter har Bucks klassiska form av clip point-blad, en kraftfull elegant och sylvass form som kittlar den romantiska bilden av Vilda Western. Knivens tunga handtag består i huvudsak av mässing med detaljer av rostfritt stål. Skollorna är sedan 1994 tillverkade av laminerat björkträ (Dymondwood) som infärgats för att imitera Makassar Ebenholts, det träslag vilket användes i produktionen fram till 1994. Bladets utformning samt nagelskåran gör det lätt att öppna kniven och lock back-låsningen ger en tight och trygg låsning av bladet i utfällt läge. Det 94 mm långa och 20,5 mm breda bladets egg har en mycket bra skärpa redan vid leverans och är en fröjd att arbeta med i de flesta material. Personligen är jag dock något mer förtjust i syskonet 112:ans kortare blad och kompaktare design då jag tar hand om fällt vilt. Men då jag vill ha en robust allroundfällkniv sätter jag mer än gärna 110:an och dess hölster på bältet. På grund av knivens storlek och vikt undviker jag att bära den löst i min ficka, därför uppskattar jag det välgjorda medföljande svarta 2,8 mm tjocka läderhölstret med knäpplock och en 25 mm bred hälla att trä på bältet. Då jag tittar närmre på ett av mina äldre Buck-läderhölster kan jag notera att dess hälla är 5 mm bredare än hällan på detta nya hölster.

Specifikationer
Bladmaterial: Rostfritt stål 420HC, HRC 58
Bladlängd: 94 mm
Bladtjocklek: 3 mm
Knivlängd: 125 mm / 218 mm
Handtagsmaterial: Mässing, rostfritt stål och björklaminat
Handtagstjocklek: 15,4 mm
Knivvikt: 210 g
Hölstermaterial: Läder
Totalvikt: 269 g (kniv med hölster)
Ca. pris: 610 kr (Sverige 2013)
Leverantör: Lamnia
Barndomsdröm och trogen livskamrat
Eftersom man får väldigt mycket fällkniv för pengarna så har the Folding Hunter varit den första "riktiga" ägda kniven för många av oss äventyrsromantiker där ute i världen. För min del kan jag erkänna att Bucks klassiska lock back-fällknivar var de första som lyckades övertala mig att byta ut fastbladskniven mot en fällkniv på en högviltsjakt. Därmed kan jag nyttja denna klassiska fällknivsfamilj både till jakt, vardag och fest.

Jonas Vildmark vill tillönska Buck 110 Folding Hunter ett innerligt Grattis på 50-årsjubileet! Hoppas vi kommer fortsätta våra äventyr tillsammans i minst 50 år till.

In English