Karesuandokniven Dubbelkniv Jägaren
I dag blir det allt vanligare att jag ser en buköppnare i mina jägarkamraters bälten. Det är en naturlig utveckling då en kniv med buköppnarblad underlättar tillvaratagandet av viltet väsentligt. Om man är oförsiktig med ett vanligt knivblad är det lätt hänt att att den vassa knivspetsen skadar det fällda viltets inälvor, men på en buköppnare har bladet ett specialformat blad med en rundad spets. Den omvända bladformen är, utöver själva buköppnandet, även idealisk då du lägger flåsnitt längs ben samt kapar knäleder. En av de mest populära knivarna med buköppnarfunktion i Sverige i dag är EKA Swingblade, en kniv med ett vändbart knivblad med två funktioner. Ett alternativ till dessa moderna fällknivsvarianter är att bära två separata knivar, en vanlig kniv och en buköppnare. Om man i ett sådant fall vill undvika två olika slidor kan jag varmt rekommendera Karesuandoknivens eleganta Dubbelkniv Jägaren 3595. I detta paket ingår en dubbelslida som rymmer en Galten Exlusiv 3509 och en Buköppnare 3525.
Design
Galten Exklusiv är en trevlig mellanstor kniv med fast blad av drop point-modell. Bladet är tillverkat av rostfritt Sandvikstål och det 24 mm breda bladet gör den trevlig att hantera vid flåning. Det behagligt formade handtaget består av oljad masurbjörk, renhorn och mässing.
Den lilla buköppnaren har ett eget fack i slidan, utanpå den större knivens fack. Den bruna läderslidan är enkelt utformad men har en god passform och gör knivarna bekväma att bära. Den stora knivens fack har ett litet dräneringshål vid slidans spets. Den lilla kniven har ingen dränering i nederkant av sitt fack, men hittills har jag ej haft några problem av detta.
Buköppnaren, även denna med fast blad, är tillverkad av samma material som den stora kniven, förutom renhornsbiten. Jag kan uppleva att buköppnarens handtag är i minsta laget, men samtidigt gör dess litenhet att dubbelkniven blir desto smidigare att bära.

Specifikationer
Bladmaterial: Rostfritt Sandvikstål 12C27, HRC 57
Bladlängd: 99 mm / 78 mm
Bladtjocklek: 3,3 mm
Knivlängd: 213 mm / 174 mm
Handtagsmaterial: Masurbjörk, renhorn och mässing
Handtagstjocklek: 18,7 mm / 18,1 mm
Knivvikt: 100 g / 71 g
Totalvikt: 281 g (knivar med slida)
Totallängd: 244 mm (knivar i slida)
Ca. pris: 1970 kr (Sverige 2013)
En trevlig jaktkamrat
Jag har nu jagat rådjur och älg tillsammans med Karesuandokniven Dubbelkniv Jägaren under ett års tid och är mycket nöjd med den. Självklart har jag behövt skärpa eggen ett antal gånger, men ej onaturligt ofta. Den stora kniven passar bra till ett eventuellt inledande avfångningsstick samt vid de senare flåaktiviteterna. Det decimeterlånga bladet räcker även bra till vid sotningen av högviltet.
Buköppnaren gör urtagandet riktigt effektivt, och som sagt, perfekt för flåsnitt, rundskärning och ledseparering.
Visserligen väger slida plus två knivar en del, men Dubbelkniven känns ändå bekväm och prydande i bältet.
En trevlig jaktkamrat som gärna får följa med, antingen i bältet eller i ryggsäcken, under mina fortsatta jaktäventyr.

In English