Cold Steel Mackinac Hunter
Jag minns då jag för första gången såg att Cold Steel skulle börja tillverka en lock back-fällkniv av mer klassisk design, delsvis inspirerad av den klassiska Buck 110 Folding Hunter. Spännande tänkte jag, Cold Steels hi-tech-tänk i kombination med historisk design. Cold Steels grundare och VD Lynn C Thompson ville 2012 hedra sin släkt genom att ta fram en robust fällkniv för ihärdigt dagligt arbete. Nu sitter jag här med en Cold Steel Mackinac Hunter i min hand. En robust pjäs döpt efter Mackinacbron i Michigan.

Design
Det 28 mm breda och 92 mm långa clip point-bladet ger mig en känsla av Bowiekniv. Mackinac Hunter är en ganska tung kniv, dock är den ca. 30 g lättare än en Buck 110 Folding Hunter och handtaget, av rostfritt stål, känns tunnare än jag föreställde mig att det skulle göra. De dekorativa skollorna är tillverkade av det köld-, fukt- och slagtåliga plastmaterialet Delrin (Polyoximetylen) och är tänkt att imitera hornskollor. Tyvärr kan jag uppleva att imitationsskollorna får kniven att kännas en aning plastig, men jag förstår dock materialvalet med avseende på hållbarhet under extrema förhållanden. Jag har sett flera trevliga exempel på knivmakare som på ett enkelt sätt ersatt plastskollorna med egentillverkade skollor tillverkade av andra material. Skollorna är infästa med två torxskruvar vardera.
Om du vill ha en kniv med ett något mer slimmat grepp kan jag rekomendera en titt på syskonkniven Lone Star Hunter. Mackinac Hunter finns i två varianter, med tumknapp för enhandsöppning (Thum Stud #54FBT) eller med nagelskåra (Nail Nick #54FBN). Den enhandsöppnande kniven (min kniv) levereras med en högerhänt fickklämma monterad, och en lös vänsterklämma bifogad. Klämman, som sitter fast via tre torxskruvar, är ganska kort, men erbjuder ändå ett bekväm tip up-bärande. Som tillbehör finns även ett läderhölster om så önskas. Tumknappen består av en gängad skruv i ett, genom bladet, genomgående hål. Misstänker att tumskruven enkelt går att avlägsna om jag så önskar. Det breda bladet går även bra att öppna på klassiskt fällknivsvis genom att nypa tag i knivbladsryggen, även utan nagelskåra.
Bladet av AUS 8A har en mycket hög grovegg och en, redan ur asken, skarp finegg vilket ger kniven en bra skäreffekt alá Cold Steel.
Tri-Ad Lock
Enligt Cold Steel så är deras fällknivslåsmekanism Tri-Ad Lock världens starkaste. En, från hävarmen, separat stålsprint tar upp knivledens påverkande krafter. Detta till skillnad från ett vanligt lock back-lås där krafterna tas emot av själva hävarmen. På min Mackinac var låset mycket trögmanövrerat då jag plockade den ur sin ask. Men efter att jag låtit kniven ligga och vila i halvöppet läge ett tag så lossar nu det robusta och tighta låset lite lättare. Skall bli intressant att följa mekanikens utveckling under åren, misstänker att den blir lättare med tiden.
Specifikationer
Bladmaterial: Rostfritt AUS 8A från Japan
Bladlängd: 92 mm
Bladtjocklek: 3,4 mm
Knivlängd: 123 mm / 214 mm
Handtagsmaterial: Rostfritt stål och Delrin-plast
Handtagstjocklek: 13,8 mm
Knivvikt: 181 g
Ca. pris: 700 kr (Sverige 2013)
Kompetent och odramatisk
Jag gillar denna knivs enkla, robusta och självsäkra utstrålning. Den ligger väldigt bra i min hand och det är ingen tvekan om att denna tuffa fällkniv står sig mycket väl i jämförelse med de flesta knivar med fast blad. Detta är en kniv som har allt man kan önska av en extrem Cold Steel-kniv, utan att ha den taktiska uppsynen.

In English