Buck 112 Ranger
Efter att Buck år 1964 gjort succé med sin banbrytande fällkniv 110 Folding Hunter dröjde det ej länge förens 110:ans syskon dök upp. Buck 112 Ranger var först ut 1969, en mer kompakt variant av 110:an med sitt 2 cm kortare blad och något uppdaterad utformning av det främre mässingsbolstret. Just denna kniv är från 1994 och hamnade i min ägo efter hjälp från ett par trevliga danskar.
Design
112:ans knubbiga clip point-blad är tillverkat av Bucks erkända 420HC rostfria stål. Detta stål har varit företaget standardstål sedan 1993 och är ett trevligt allroundstål. Jag gillar speciellt att bladlängden är perfekt för mig att lägga pekfingret på knivspetsens topp för att skydda inälvor vid buköppning och tillvaratagande av fällt vilt.
Bladets låsmekanism av lock back-modell ger en tight och trevlig låsning av bladet i utfällt läge. 1994 var det första året Buck införde laminerade björkskollor vilka infärgas för att ge en känsla av ursprungsträslaget Makassar Ebenhots. De väl inpassade skollorna är infästa på knivens handtag vars huvudsakliga vikt ges av mässing och rostfritt stål.
Eftersom kniven är ganska tung levereras den med ett välgjort hölster av svart 2,8 mm tjockt läder. Hölstrets 30 mm breda hälla gör det bekvämt att bära 112:an på bältet. Ett mer byxficksbärbart alternativ till denna tyngre orginalmodell är lättviktsvarianten EcoLite som tillverkades mellan 2010-2013. Om du önskar en Ranger med uttag för fingrarna längs greppets undersida erbjuder Buck även en version benämnd Finger Grooved (FG).

Specifikationer
Bladmaterial: Rostfritt stål 420HC, HRC 58
Bladlängd: 75 mm
Bladtjocklek: 3 mm
Knivlängd: 109 mm / 184 mm
Handtagsmaterial: Mässing, rostfritt stål och björklaminat
Handtagstjocklek: 15,6 mm
Knivvikt: 175 g
Hölstermaterial: Läder
Totalvikt: 237 g (kniv med hölster)
Ca. pris: 590 kr (Sverige 2013)
Ut på jakt
Just denna kniv var den första som faktiskt fick mig att "endast" plocka med mig en fällkniv på en högviltsjakt. Det faktum att Buck 112 Ranger är en prisvärd, mycket robust och smidig fällkniv i kombination med Bucks gedigna historia gör detta till en idealisk jaktfällkniv i mitt tycke. I skrivande stund faller den fluffiga snön långsamt utanför stugans fönster. Jag ser fram mot helgens fina spårsnö då jag och min Buck 112 Ranger skall ut på harjakt.

In English