Cold Steel Pendleton Lite Hunter
Jag minns min tid i Staterna då jag förgäves vandrade från järnhandel till sportbutik för att hitta något som kunde motsvara en vanlig hederlig svensk morakniv, med avseende på funktionalitet och prislapp. Då insåg jag verkligen hur bortskämda vi svenskar är att ha en mora liggandes i varje låda. Jag ville ha en enkel allroundkniv till mina inflyttningssysslor i hemmet och något att skära med ute i cykelförrådet. Om jag då hade sprungit på en Cold Steel Pendleton Lite Hunter hade jag varit glad.

Design
I ett samarbete mellan Cold Steel och den legendariske knivmakaren Lloyd Pendleton har en serie knivar tagits fram, där denna Lite är budgetvarianten i serien. Ett stilrent rostfritt drop point-blad fäster in i ett svart slagtåligt termoplasthandtag av Polypropen. Detta är en lätt men robust kniv som verkligen utstrålar jakt med sin bladform och hygieniska design. Men jag vill understryka att Pendleton Lite Hunter fungerar lika bra i köket, bushcraftväskan och verktygslådan som i jägarens bälte.
Handtagets former är intressanta. Till en början var jag lite tveksam, men i takt med mitt användande så märker jag att formen är väl genomtänkt för olika sorters grepp och användningstekniker.
Denna enkla kniv har självklart även en enkel slida, En lätt och tunn nylonslida som är mer praktisk än snygg.
Jag kan tänka mig att Pendleton Lite Hunter kommer att bli en populär kniv bland buchcraftentusiaster som vill göra en egnenhändigt tillverkad slida.

Specifikationer
Bladmaterial: Tyskt 4116 rostfritt stål
Bladlängd: 93 mm
Bladtjocklek: 2,9 mm
Knivlängd: 214 mm
Handtagsmaterial: Hård termoplast (Polypropen)
Handtagstjocklek: 19,2 mm
Knivvikt: 76 g
Slidmaterial: Cod-Ex (Cordura)
Totalvikt: 107 g (kniv med slida)
Totallängd: 225 mm (kniv i slida)
Cirkapris: 150 kr (Sverige 2013)
Prisvärd och växande kniv
Jag tycker att detta är en trevlig allroundkniv till en mycket rimlig peng. Pendleton Lite Hunter har tre dyrare syskon i Pendleton Hunter, Pendleton Mini Hunter och Custom Pendleton Hunter. Men jag blir ofta mer förtjust i budgetvarianter av liknande syskonkoncept. Kanske är det för att just dessa billigare knivar ofta får tjänstgöra lite hårdare än sina dyrare syskon vilka har en tendens att bara blir paradknivar på grund av vår rädsla att skada en dyr kniv. I ärlighetens namn så skall jag säga att Pendleton Lite hade gått mig förbi på marknaden. Men efter att jag snubblat över den i butik, på väg ut på ett spontanäventyr, så märker jag att den växer på mig. Just nu sitter den i byxfickan på mina snickarbyxor och väntar på utmaningar.

In English