Karesuandokniven Hunter Damask 8
Karesuandokniven Hunter Damask 8 levereras i ett fint presentetui som jag förväntansfullt öppnar denna fridfulla dag ute på torpet. Detta är min första kniv med ett handsmitt Damaskusblad därför slår jag mig andäktigt ned vid elden för att bekanta mig närmre med denna skönhet.

Damasteel
Karesuandokniven brukar vara ett mycket tillmötesgående gäng då det kommer till önskemål om materialval. På de flesta knivmodellerna de erbjuder kan du välja mellan fem olika knivstål, rostfritt, kolstål, graphitstål, damask Rose och damask Twist. Hittills har jag endast erfarenhet av Karesuandoknivens rostfria stål, men efter en stunds umgänge med damaskstålet förstår jag nu den stora prisskillnaden mellan de tu. Kniven har en imponerade skärpa och bladet är förföriskt vackert mönstrat. Min knivs blad bär mönstret Twist som skapas genom att stålet vänts upp till 160 gånger under bearbetningen (160 lager). Stålet är ett pulverdamaskstål som är patentskyddat av Damasteel, en smedja som ligger i Söderfors med anor sedan 1676. Stålet är baserat på det mer kända RWL34-stålet, och det fina med Damasteels process är att den ger ett rostfritt knivblad, genom metodens härdning som sker i temperaturer över +1050°C. Detta till skillnad från de flesta andra damaskstål som består av mer lättrostande kolstål. Detta gör att Karesuandoknivens damaskknivar verkligen kan nyttjas som bruksknivar. Skötselrådet på min kniv är att bruka den friskt och slipa den vid behov. Vid slipning av damaskstål så försvinner dock mönstrets synlighet. Men detta kan enkelt åtgärdas efter slipningen genom att ge bladet ett syrabad i 40-50 minuter. Glöm ej att nyttja skyddsutrustning då du handskas med syra samt att skölja knivbladet noggrant med vatten efter behandlingen.
Design
Innan jag fick kniven i min hand trodde jag att jag skulle önska ett längre blad, men Karesuandokniven Hunter Damask 8 har en utmärkt design. Inte minst tycker jag att det relativt långa och fylliga handtaget, av masurbjörk och renhorn, med sin trattliknande ända gör det 23,8 mm breda och knubbiga drop point-bladet lättmanuvrerat på ett bekvämt och tryggt vis. Det enkelsidigt utstickande parrerskyddet av mässing är lagom stort och då jag väljer att greppa kniven längre fram, med handen delvis runt knivbladet, stör ej det effektiva skyddet nämnvärt. Den bruna läderslidan av nötskinn är välgjord och sitter fint på bältet. Dock funderar jag på att tillverka en extra slida till kniven av mer traditionell skandinavisk design med en läderrem som upphängningsögla. Detta för att kniven skall kunna hänga fritt under min ryggsäcks avbärarbälte vid vandring.

Specifikationer
Bladmaterial: Martensitiskt rostfritt pulverstål, 120-160 lager härdat till HRC 58-59
Bladlängd: 84 mm
Bladtjocklek: 3,2 mm
Knivlängd: 195 mm
Handtagsmaterial: Masurbjörk, renhorn och mässing
Handtagstjocklek: 20 mm
Knivvikt: 90 g
Slidmaterial: Nötläder
Totalvikt: 154 g (kniv med slida)
Totallängd: 220 mm (kniv med slida)
Ca. pris: 3100 kr (Sverige 2013)
Såld på damask
Jag har nu hunnit använda denna kniv en hel del, och jag gillar den skarpt. Hunter Damask 8 fungerar mycket bra, i allt från kött till trä, och damaskbladet håller fortfarande en imponerande skärpa. Har även använt knivryggen till tändstål, fungerar utmärkt att tända brasor, men jag märker att gnistrandet går ganska hårt åt damaskstålet. Karesuandokniven Hunter Damask 8 blev ett mycket trevligt första bekantskap med ett damaskstål på nära håll. Jag har onekligen fått mersmak av Karesuando och Damasteel och ser varmt fram mot nästa damaskkniv i min knivsamling.

In English