EKA Nordic W12

Jag har under det senaste året genomfört ett knivtest med fokus på bushcraftaktiviteter. Testet omfattar 15 olika knivar och har genomförts under fältmässiga förhållanden. Du kan se testet genom att klicka HÄR. En av testknivarna var EKA Nordic W12.
Historia 
Hadar Hallström Kniffabriks Aktiebolag grundades år 1882 av Hadar Hallström. Under 1900-talets första hälft huserade mer än 40 fällknivsfabriker i Eskilstuna vilket bidragit till den rika historia som EKA-knivar AB i dag besitter. Genom åren har ett stort antal klassiska knivmodeller levererats av EKA till svenska och internationella användare. Flerfunktionsknivar som 20-talets modell 116 och 60-talets Classic-serie var små smidiga fällknivar som kunde hittas i många byxfickor. I slutet av 60-talet kom en ny era med spännande plastmaterial då Swedeserien föddes. Först ut var allroundkniven Swede 38 designad av Prins Sigvard Bernadotte. Swedeserien blev en succé och sedan 70-talet finns en Swedekniv att finna i de flesta svenska hem. I slutet av 90-talet introducerades även fastbladsknivar i Nordicserien och cirka sex år senare gjorde EKA SwingBlade (kniv med buköppnare) entré till många jägares förtjusning. Flera av 70-talets Swedemodeller saluförs fortfarande, däribland Swede 92 som ligger till grund för en av de senaste fällknivsmodellerna EKA Swede 9. Nyligen uppdaterades Nordicseien till knivmodellen Nordic W12 med en ny slida, bladform och handtagsmaterial. I skrivande stund utökar EKA sin portfölj genom att bland annat lansera de nya så kallade taktiska produkterna; Axeblade, Hatchblade och Machblade.

Nordic W12
Nordicserien har genom åren bestått av flera modeller, men i dag ägnas nyproduktionen endast åt modellen W12. Det är en robust skogskniv med ett initialt jaktfokus. Det rostfria Sandvik 12C27-bladet är 110 mm långt och 4,1 mm tjockt. En bit av det droppointformade knivbladets rygg har en grov räffling tänkt för användarens tumme. Eggprofilen är en flatslipad dubbelegg där primäreggen har en vinkel på 40°. EKA benämner sin eggprofil som "Scandinavian Secondary Bevel" vilket kan vara något förvirrande för kunder som söker en kniv med en Skandinavisk egg (V-formad enkelegg, Scandi Grind). Det fylliga handtaget av rosenträ, som EKA i dag benämner "Camowood", fäster in på fulltångebladet på ett intressant vis. Genom att lossa en skruv och mutter så går kniven enkelt att plockas isär för underhåll och rengöring. Den fulla tången, med sin effektivt skarpa bladrygg, sticker tyvärr upp något längs handtagsryggen vilket kan orsaka skav vid ihärdig arbete med kniven. Men längs handtagets mage är tången dold av det behagliga och vackra träet. Istället för en läderslida levereras numera Nordickniven med en Kydexslida med snabbkopplingsögla för skärpet och hållare för en tunn magnesiumstav. Kniven fäster in i slidan med hjälp av friktion, men ytterligare en säkring finns i ett knäppknappsspänne högre upp på knivens handtag. En fånglina av paracord följer med kniven vid leverans, tillsammans med ett kombinerat tänd- och skärpdon. Det tunna magnesiumstaven ger bra gnistor då den skarpa bladryggen skrapas mot stålet. Tyvärr har jag dock råkat ut för att själva magnesiumstaven lossnat ur verktygets handtag (skärpningsdelen). Men detta löses enkelt med hjälp av en droppe superlim. Tillgängliga varianter på denna kniv finns med G-10-grepp i svart eller orange. I modellen EKA Nordic T12 Black kan du även få kniven med ett svart tantoblad.


Nordisk jaktkniv som flörtar med Tactical och Bushcraft
Personligen finner jag de äldre nordicknivarna något charmigare än den nya W12:an. Men jag förstår EKAs önskan att nu återanvända denna trevliga jaktknivserie även inom bushcraft och taktiska aktiviteter. Som vanligt levererar Sandvikstålet till belåtenhet och efter lite handpåläggning blir skärpan riktigt bra på denna kniv. Att kniven placerar sig på en 14:e-plats, relativt de övriga 14 knivtestsdeltagarna, beror till största del på att täljande aktiviteter spelar en stor roll i mitt bushcraftande. W12:an kan absolut behandla trä, men det är först efter en del handpåläggning som jag blir mer bekväm med kniven som bushcraftkniv. Den störta modifieringen jag gjort på min kniv består i att jag slipat ner den vassa handtagsryggen. Om jag fick önska så skulle jag vilja att Nordic levererades med en äkta skandinavisk egg (Scandi Grind). Jag uppskattar W12:ans robusta grundkonstruktion vilken enkelt går att modifiera efter eget tycke. W12.an är en trevlig, tålig och mångsidig kniv som jag vet att många svenskar bär stolt i sitt bälte. En fin och trogen vän som delar många människors fina naturminnen.
Specifikationer  
Tillverkare: EKA-kniv AB, svenskt företag med bas i Eskilstuna och produktion utomlands
Modell: Nordic W12, Camowood
Bladmaterial: Rostfritt Sandvik 12C27, hårdhet 57-59 HRC
Bladlängd: 110 mm
Bladtjocklek: 4,1 mm
Bladbredd: 27,2 mm
Eggprofile: Dubbelegg med en planslipad sekundäregg (Flat Grind). Primäreggen har en vikel på 40°
Knivlängd: 230 mm
Handtagsmaterial: Rosenträ
Handtagstjocklek: 21,3 mm
Slida: Svart Kydex
Knivvikt: 180 g
Totalvikt (kniv och slida): 277 g
Cirkapris: 954 kr (Sverige 2014)


Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.