Morakniv Companion Heavy Duty

Jag har under det senaste året genomfört ett knivtest med fokus på bushcraftaktiviteter. Testet omfattar 15 olika knivar och har genomförts under fältmässiga förhållanden. Du kan testet genom att klicka HÄR. En av testknivarna var Morakniv Companion Heavy Duty MG, vilken vi nedan skall kika närmre på. Om du vill veta mer om Moraknivs historia vill jag rekommendera dig att läsa en av mina tidigare tidningsartiklar om Morakniv genom att klicka HÄR.
Companion Heavy Duty
Runt år 2010 var Morakniv Clipper en succé bland bushcraftentusiaster och formerna levde sedan vidare i efterföljarna Craftline och Companion som hade något kraftigare design. Knivarna uppskattades av såväl hantverkare som skogsmullar och den senare gruppens önskedrömmar om en ännu robustare Companion uppfylldes strax därefter då Companion Heavy Duty lanserades. De största skillnaderna mellan dessa knivserier jag kallar Clipper/Craftline/Companion-serierna är bladtjocklek och utformningen av tången. Clipper hade ett 2 mm tjockt blad med en kort tånge. Craftline HighQ och TopQ hade ett 2 mm tjockt blad med en längre tånge. Companion fick ett 2,5 mm tjockt knivblad samt en uppdaterad tångeprofil. Companion Heavy Dutys knivblad är hela 3,2 mm tjockt, har en 4° vidare eggvinkel samt ett längre och fylligare handtag. Heavy Dutyn har ett 100 mm långt knivblad av kolstålet C100. För att minska risken för brottanvisning har Companion Heavy Duty givits texten på bladsidan via etsning istället för stansning. Kniven finns förutom i färgen Military Green (MG) även i signalfärgen Orange. Slidan i hårdplast är i stort sett den samma för samtliga knivar i familjen.Uppifrån och ned; Clipper 840, Craftline HighQ Allround, Companion och Companion Heavy Duty.


Välgödd tusenkonstnär
Jag är mycket förtjust i Moraknivs Clipper/Craftline/Companion-serier då jag tycker att dessa allroundknivar skänker ett modernt och tryggt grepp som samtidigt är funktionellt i slöjdsammanhang. Det diskreta fingerskyddet stör ej under arbetet med hårda material samtidigt som handtaget erbjuder ett säkert grepp vid hantering av vilt. Vad gäller Companion Heavy Duty så är jag imponerad av knivbladet och dess skärpa. Heavy Dutys bladform tilltalar mig mer än bladet som återfinns på Morakniv Bushcraft, då jag gillar den långsmala formen och den behagligt mjukt formade bladryggen. Tyvärr så känner jag att Companion Heav Dutys välgödda buk på handtagets undersida är aningen för biffig för mina händer. Jag föredrar hellre det vanliga companionhandtaget. Morakniv Companion Heavy Duty MG hamnade på plats fyra i mitt bushcraftknivtest bestående av 15 knivar. Ärligt talat trodde jag att denna trevliga kniv skulle placera sig ännu högre. Men då totalpoängen räknats samman så var det handtagsbuken, samt slidan som drog ned siffrorna en aning, jämfört med konkurrenternas imponerande läderarbeten. Jag kan mycket varmt rekommendera Companion Heavy Duty till dig som vill ha en mycket robust och mångsidig kniv till en väldigt rimlig prislapp.
Specifikationer
Tillverkare: Morakniv AB, svenskt företag med produktion i Mora Sverige
Modell: Companion Heavy Duty MG
Bladmaterial: kolstål C100, hårdhet 58-60 HRC
Bladlängd: 100 mm
Bladtjocklek: 3,2 mm
Bladbredd: 20,5 mm
Eggprofil: Skandinavisk med 27° vinkel
Handtagsmaterial: Grön hårdplast och svart gummi
Handtagstjocklek: 21,1 mm
Slida: Grön plast
Knivlängd: 225 mm
Knivvikt: 102 g
Total vikt (kniv och slida): 135 g
Cirkapris: 234 kr (Sverige 2014)

Övriga inlägg jag skrivit om olika moraknivsmodeller finner du genom att klicka HÄR.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.