Øyo Nordic Hunting Knife

Jag har under det senaste året genomfört ett knivtest med fokus på bushcraftaktiviteter. Testet omfattar 15 olika knivar och har genomförts under fältmässiga förhållanden. Du kan se testet genom att klicka HÄR. En av testknivarna är Øyo Nordic Hunting Knife.
Det norska familjeföretaget Øyo grundades 1882 och erbjuder i dag både köksgeråd och eggverktyg för skogen. Här i Sverige möter vi kanske oftast Øyos produkter på varuhuskedjan XXL.

Øyo Nordic Hunting Knife
I detta slimmade paket erbjuds en robust kniv tillsammans med en läderslida. Det 119 mm långa och 3,9 mm tjocka bladet är av rostfritt 440-stål, av fulltångemodell och det relativt korta handtagets skollor är av ett naturfärgat kompositmaterial. Handtaget har givits en intressant struktur genom ett vågliknande mönster som frästs in i skollorna. Handtaget hålls samman av två rörnitar av lättmetall. Dessa hål i kombination med hålet för fånglina skulle kunna nyttjas för alternativa infästningstekniker om så önskas. Även om läderslidan inte är av premiumkvalitet så är den praktisk med låsspänne, skydd och ett litet dräneringshål.

Jaktkniv med bushcraftutstrålning
Øyo Nordic Hunting Knife är en snygg och väl fungerande jaktkniv som erbjuds till ett hyfsat pris. Jämfört med de 14 andra trevliga knivarna i mitt bushcraftknivtest så placerade sig Øyo Nordic Hunting Knife på en 10:e plats. Det trevliga knivbladet drog upp poängen men det, för mig, något för korta handtaget drog ned poängen.
Specifikationer
Tillverkare: Brødrene Øyo AS i norska Geilo
Modell: Nordic Hunting Knife
Bladmaterial: Rostfritt 440
Bladlängd: 119 mm
Bladtjocklek: 3,9 mm
Bladbredd: 27 mm
Eggprofil: Dubbelegg med en skålslipad sekundäregg (Hollow Grind) och en primäregg med 34° vinkel
Handtagsmaterial: Kompositmaterial
Handtagstjocklek: 21,3 mm
Slida: Svartläder
Total knivlängd: 228 mm
Knivvikt: 183 g
Total vikt (kniv och slida): 230 g
Cirkapris: 599 kr (Sverige 2015)

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.