Spyderco FB26 Bushcraft

Jag har under det senaste året genomfört ett knivtest med fokus på bushcraftaktiviteter. Testet omfattar 15 olika knivar och har genomförts under fältmässiga förhållanden. Du kan se testet genom att klicka HÄR. En av testknivarna är Spyderco FB26 Bushcraft, som vi nedan skall kika närmre på. Men först vill jag berätta lite om Spyderco.
Spydercos historia 
Spydercos historia är en modern tappning av den amerikanska drömmen. Allt började i Kalifornien i mitten av 70-talet då Sal Glesser och hans fru var på jakt efter jobb. De tog beslutet att bli sina egna arbetsgivare genom att starta sitt egna företag. Sals uppfinningsrikedom genererade en gripklo (The Portable Hand) som kunde fixera föremål under verkstadsbearbetning. Den mekaniska handen liknade en spindel och därför döpte paret Glesser sitt företag till Spyderco och skapade en spindelliknande företagslogga. Paret satsade allt på företaget och flyttade in i en husbil som fick agera som både hem och rullande kontor. Då Sal alltid varit en inbiten kniventusiast blev Spydercos nästa uppfinning skärpningssystemet Tri-Angle Sharpmaker, en portabel knivslip som nyttjar stående keramikstavar för att underlätta en konsekvent eggvinkel. 1981 lanserade Spyderco sin första kniv, det var fällkniven vid namn C01 Worker. Denna ursprungskniv innehöll alla de unika egenskapen som vi fortfarande ser i dagens Spydercoknivar. Spyderco C01 Worker erbjöd för första gången en enhandsöppnad fällkniv med ett stort runt hål istället för en tumknopp. Det var även första gången vi såg en kniv utrustad med ett bältesclip som möjliggjorde fastsättning i kläder och bälten. Sedan dess har Spyderco levererat över 200 knivmodeller och etablerat sig som en av världens mest kända fällknivstillverkare. Förutom att familjen Glesser själva är duktiga designers, så har samarbete med kända knivmakare som Bob Terzuola, Al Mar, Ken Onion, Blackie Collins, Wayne Goddard, Bill Moran och Frank Centofante bidragit till många klassiska knivmodeller. Det är en fascinerande resa familjen Glesser gjort från arbetslösa till globala företagare. Sedan 1997 har Spyderco sin huvudbas i Colorado och sonen Eric Glesser har nu börjat axla företagets stolta historia tillsammans med företagets cirka 150 anställda.

FB26GP Bushcraft
Även om de flesta av oss tänker fällkniv då vi hör Spyderco nämnas, så erbjuder företaget i dag även ett stort antal fastbladsknivmodeller. En av de senare modellerna är FB26GP Bushcraft vilken har tillkommit genom ett samarbete med Chris Claycomb och Bushcraft UK. Kniven har alla de kännetecken som en modern bushcraftkniv förväntas att ha. Ett kolstålsblad av 0-1 verktygsstål med en droppointform, Skandinavisk egg med 25° vinkel och skarpa kanter längs knivbladets rygg. Den 3,6 mm tjocka fulla tången löper mellan de kopparnitade G-10-skollorna som bildar ett fylligt och bekvämt handtag. Knivens tyngdpunkt ligger långt bak i det välpolerade handtaget och det närpå cylinderformade knivskaftet är mycket trevligt vid täljande aktiviteter. Dock så är inte min vänstra tumme så glad för att bladryggens skarpa och tändstålsvänliga kanter löper hela vägen fram till bladspetsen. Detta då jag ofta trycker på den främre bladryggen med min tumme vid finslöjdande. På min kniv fanns även en onödigt vass kant på det i övrigt så diskreta fingerskyddet. Men ovan två hotspots löste jag lätt med lite smärgelduk. Den svarta läderslidans 3 mm tjocka ämne ger en välgjord och robust slida, för högt bärande på skärp. Alternativt möjliggör de sex nitade hålen i slidan fastsnörning, till exempel, utanpå en ryggsäck.

Exklusiv och gedigen skogskniv
Spyderco Bushcraft hamnade på en stark 7:e-plats i mitt bushcraftknivtest. Jag älskar knivens skärpa, men kniven är aningen för tung och baktung för att hamna högre på min prispall. FB26:an är en lyxig och mycket robust skogskniv som levererar en imponerande skärpa direkt ur asken. Om att kniven är gedigen skvallrar inte minst dess vikt på hela 227 g. Detta är den näst tyngsta kniven, av 15, i ovan nämnt bushcraftknivtest. Det fylliga handtaget trivs bra i stora händer och är även lätthanterat med handskarna på. Om du hellre föredrar rostfritt stål och eggprofilen full flat grind så kan jag även rekommendera dig att kolla på det yngre syskonet till FB26:an vid namn Spyderco FB36 Proficient.
Specifikationer
Tillverkare: Spyderco Inc, amerikanskt företag med tillverkning i Kina
Modell: FB26GP Bushcraft
Bladmaterial: Kolstål, Verktygsstål 0-1, hårdhet cirka 61 HRC
Bladlängd: 105 mm
Bladtjocklek: 3,6 mm
Bladbredd: 27,5 mm
Eggprofil: Skandinavisk med en eggvinkel på 25°
Knivlängd: 223 mm
Handtagsmaterial: Skollor av svart G-10, polerad epoxylaminat av glasfiberväv
Handtagstjocklek: 25,5 mm
Slida: Svart 3 mm tjockt läder
Knivvikt: 227 g
Totalvikt (kniv och slida): 324 g
Cirkapris: 3500 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Spyderco Sverige

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.