Morakniv Bushcraft Black

Jag har under det senaste året genomfört ett knivtest med fokus på bushcraftaktiviteter. Testet omfattar 15 olika knivar och har genomförts under fältmässiga förhållanden. Du kan se testet genom att klicka HÄR. En av testknivarna var Morakniv Bushcraft Black, vilken vi nedan skall kika närmre på. Men först vill jag berätta lite om Moraknivs anrika historia.




Morahistoria 
Moraknivens historia sträcker sig så långt tillbaka som till järnåldern och vikingatiden, eftersom man hittat fynd som tyder på järnframställning i och runt Ovansiljanområdet vid denna tid. Hantverket att bearbeta metaller har sedan dess gått i arv och gjort att det sedan urminnes tider samlats duktiga verktygs- och knivmakare i området. Knivkulturen växte sig extra stark i orten Östnor, Mora kommun i Dalarna, där Frost-Erik Ernström 1891 startade Frosts Knivfabrik som blev grunden till det som i dag heter Mora of Sweden. Flera aktörer tillverkade den populära morakniven i Östnor under denna tid och 1912 grundades Eriksson & Mattssons Knivfabrik av entreprenörerna Krång-Johan Eriksson och Lok-Anders Mattsson. Företaget kom sedan så småningom att utvecklas till KJ Eriksson AB.  På 1920-talet infördes träskaftets röda färg och under 1900-talets andra hälft skapade plasten nya designmöjligheter, som sedan ledde till 1980-talets ergonomiska plastskaft med gummiinlägg. 2005 slogs KJ Eriksson och Frosts Knivfabrik samman och bildade Mora of Sweden. Företaget tillverkar idag knivar under två varumärken: Morakniv och Frosts. Morakniv som står för hantverkar- och fritidsknivar medan Frosts erbjuder industriprodukter ämnade för livsmedelshantering. Innan företagets moderna bushcraftkniv fick se Dalarnas vackra dagsljus knådade och vreds det både hit och dit med olika koncept, samarbetspartners och prototyper. Till sist runt 2009 kunde den allt växande bushcraftpubliken förtjust lägga vantarna på en Mora Bushcraft. Efter några justeringar dök sedan Bushcraft Black upp som vi känner den i dag. Runt 2014 följdes bushcraftsuccén upp med den större modellen Pathfinder och modellen Tactical. De två senaste modellerna levererades med Moraknivs första serieproducerade slidor utformade med en infästning av MOLLE-typ. I år (2016) firar Morakniv 125-årsjubileum och inleder detta med att byta företagsnamn till Morakniv AB.




Bushcraft Svart och Orange i Skogen
Bushcraft Black, Bushcraft Survival Black, Tactical och Bushcraft Survival Orange utgör alla fyra grunden i denna knivserie som är tänkt som ett robustare komplement till den så populära companionserien. Grovt sett så är alla fyra knivarna den samma, förutom att Orange har ett blad av rostfritt stål, Tactical och Black kan fås med delvis sågtandat blad (SRT) samt att plastslidorna är olika utrustade med tillbehör som tändstål, bryne och MOLLE-infästning. Bushcraft Black är utrustad med ett 3,2 mm tjockt och 109 mm långt, svart knivblad av kolstålet C100. Moraknivs modultänk att använda samma handtag till fler knivar, med samma plastslida i grunden, gör att du till exempel även kan använda Morakniv Bushcraft Forest i samma slidor som ovan. Till plastslidan följer två adapters beroende på hur du vill bära din kniv; högt eller lågt på bältet.



Uppifrån och ned; Pathfinder, Bushcraft Black, Bushcraft Survival Orange och Bushcraft Forest. MOLLE-västen på bilden kommer från Snigel Design.


Robust men följsam
Bushcraft Blacks skandinaviska eggprofil är hållbar och levererar ett bra bett. Eggvinkeln har ökats med 4° jämfört med Moraknivs standardvinkel. Tittar jag mycket nära på knivens fabriksegg så kan jag se att den faktiskt har en microegg. Men då jag skärpt kniven så har jag dock behandlat dem som en vanlig scandigrindkniv, utan problem. Även knivbladens svarta DLC-ytbehandling (Diamond Like Carbon) imponerar med sin hållbarhet. Jämfört med Moraknivs classicserie så känns självklart Bushcraft Black betydligt klumpigare med sitt tjockare knivblad, vassa knivrygg och asymmetriska grepp. Men jag tycker ändå att Bushcraft Black är följsam och trevlig att slöjda med. Speciellt efter att jag rundat av knivryggens kanter längs bladets framkant. Detta för att skona min vänstertumme från den imponerande skarpa ryggen.




Vid tillvaratagande av vilt har knivens plastslida bidragit till god hygien och gummihandtaget ett tryggt grepp även med fuktiga händer. Jag vet att det finns åsikter om att Moraknivs knivar ej har en full tånge (att knivbladet ej löper med full bredd genom hela handtaget), men jag har absolut ej haft några problem med denna knivs hållbarhet under mina aktiviteter i skog och mark. Men nu behöver inte fulltångeförespråkarna vänta så länge till. I vår kommer nämligen Morakniv Garberg att dyka upp i butikerna, av vissa kallad Moraknivs första kniv med full tånge. Dock ser jag Garberg som Moraknivs tredje knivmodell med en full tånge. Sedan tidigare har ju trotjänarna Morakniv Forest Lapplander 90 och Morakniv Forest Lapplander 95 levererats med en full tånge. Jag ser verkligen fram emot att få testa den nya Garberg vid tillfälle, tillsammans med hans syskon Kansbol och Eldris..




Jag tycker att Morakniv har gjord ett mycket bra jobb med att bredda sin produktportfölj med hjälp av dessa robustare knivar. Bushcraft Black är en mycket trevlig tuffing. Men samtidigt är jag innerligt tacksam för att Morakniv fortsätter att erbjuda de klassiska knivmodellerna i den kära classicserien. Bushcraft Black hamnade på en ärofylld 6:e-plats i mitt senaste bushcraftknivtest. Det var det asymmetriska handtagets siffror som drog ned knivens totalpoäng i mitt test.

Om du vill läsa mer om Morakniv Tactical och Pathfinder så kolla gärna in den tidningsartikel jag skrev om knivarna i nummer 7 - 2015 av Vapentidningen.
Mer om Moraknivs historia hittar du, i en av mina äldre artiklar publicerad i tidningen Svensk Jakt, om du klickar HÄR.
Övriga inlägg jag skrivit om olika moraknivsmodeller finner du genom att klicka HÄR.

Specifikationer
Tillverkare: Morakniv AB, svenskt företag med produktion i Mora Sverige
Modell: Bushcraft Black
Bladmaterial: kolstål C100, hårdhet 58-60 HRC
Bladlängd: 109 mm
Bladtjocklek: 3,2 mm
Bladbredd: 23,1 mm
Eggprofil: Skandinavisk med 27° vinkel
Handtagsmaterial: Hårdplast och gummi
Handtagstjocklek: 22,2 mm
Total knivlängd: 235 mm
Knivvikt: 123 g
Total vikt (kniv och slida): 162 g
Cirkapris: 350 kr (Sverige 2014)

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.