Karesuandokniven Ripan 3524

Den svenska knivtillverkaren Karesuandokniven har en 40-årig historia av att producera knivar uppe i Norrland. Mina första Karesuandoknivar skaffade jag som äventyrslysten tonåring. Det var en Älgen Special 3507 tätt följd av denna Ripan 3524. Knivarna har varit till min belåtenhet genom åren och sedan dess har jag haft glädjen att bekanta mig med flera Karesuandoknivar.
Jag har under det senaste året genomfört ett knivtest med fokus på bushcraftaktiviteter. Testet omfattar 15 olika knivar och har genomförts under fältmässiga förhållanden. Du kan se testet genom att klicka HÄR. Två av mina Karesuandoknivar kvalade in till detta bushcraftknivtest och båda knivarna hävdade sig mycket bra med tanke på testets imponerande startfält. Ripan 3524 knep förstaplatsen och Överlevnadskniv 3587 hamnade på andraplats efter att testpoängen summerats.

Ripan
Det 3,2 mm tjocka och 102 mm långa rostfria knivbladet av Sandvik 12C27 har en "moraknivslik" utformning som är behaglig att arbeta med. Jag kan inte säga att eggens skärpa var den bästa då jag köpte kniven 1993, men efter att jag skärpt kniven, och sedan dess underhållit den normalt, så har jag varit mycket nöjd med eggens prestanda. Jag har märkt att leveransskärpan betydligt har förbättrats på senare år på Karesuandoknivens produkter. Bladryggen är inte så skarp som vissa önskar för skrapande mot magnesiumstav. Men om så önskas kan ju enkelt en del av knivryggen planslipas för detta ändamål. Ripan 3524 har en lång tånge omsluten av masurbjörk, renhorn och mässing. Handtaget ger en behaglig cylinderformad känsla i handen, trots fungerande fingerskydd och osymmetrisk design. Läderslidan med plastinlägg har god kvalitet och passform, och den klassiska samestilen möjliggör ett lågt bärande på bältet. Ripan kan även fås med det exklusiva damaskstålet som Karesuandokniven hämtar från smedjan Damasteel i Söderfors.

Avslappnad vinnare
Svenskt hantverk i stål, trä, horn och läder, förpackat i en bekväm fastbladskniv med skandinavisk eggprofil, är enligt mig en oslagbar kombination då det gäller kapacitet och estetik. Ripan fick högsta poäng på nästan alla av mina fyra poängbedömningskategorier (blad, handtag, slida och slöjd). Jag säger "nästan" då Morakniv Companion Heavy Duty faktiskt fick en poäng högre än Ripan i kategorin blad. Jag har svårt att hitta något negativt att säga om Ripan 3524, förutom att jag vanligtvis oftast nyttjar mindre och lättare knivar än Ripan till vardags. Att Karesuandokniven på senare tid börjat inse sina knivars värde, och höjt sina priser, tycker jag är helt i sin ordning med tanke på produkternas kvalitet och hur branschen ser ut. Kul att min gamla kniv från början av 90-talet tog hem segern i mitt bushcraftknivtest fyllt av imponerande knivmodeller. Men ännu roligare är att testets topp 5 faktiskt alla blev svenska knivar. Som sagt se mer om testet HÄR och kom gärna med din feedback till mig. Karesuandokniven Ripan 3524 är en avslappnad, stilren och högst kapabel skogskniv som jag mer än gärna tar med mig i bältet vid tillfällen då jag önskar en robust skogskniv.

Specifikationer
Tillverkare: Karesuandokniven AB, med tillverkning i Sverige
Modell: Ripand 3524
Bladmaterial: Rostfritt Sandvikstål 12C27 med HRC 57
Bladlängd: 102 mm
Bladtjocklek: 3,2 mm
Bladbredd: 21 mm
Eggprofil: Skandinavisk med 22° vinkel
Knivlängd: 215 mm
Handtagsmaterial: Masurbjörk, renhorn och mässing
Handtagstjocklek: 23 mm
Slida: Ljust nötläder
Knivvikt: 118 g
Totalvikt (kniv och slida): 178 g
Cirkapris: 1865 kr (Sverige 2016)

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.