ESEE Knives ESEE-4

Jag har under det senaste året genomfört ett knivtest med fokus på bushcraftaktiviteter. Testet omfattar 15 olika knivar och har genomförts under fältmässiga förhållanden. Du kan se testet genom att klicka HÄR. En av testknivarna var ESEE Knives ESEE-4, vilken vi nedan nu skall kika närmre på. Men först vill jag berätta lite om RAT och ESEE.




Historia 
Det amerikanska företaget Randall's Adventure & Training (RAT) grundades år 1997 och har sedan dess utbildat myndighetspersonal och civilister i djungelöverlevnad. Ägarna Mike Perrin och Jeff Randall har stor erfarenhet från tid spenderad huvudsakligen i Central- och Sydamerikas djungler. RAT’s första knivmodell var en drygt 40 cm lång kniv kallad RTAK som initialt togs fram i samarbete med Newt Livesay på företaget Wicked Knife Company. Modellen blev en succé och för att möta efterfrågan började RAT år 2002 att tillverka kniven via Ontario Knife Company (OKC), som även hjälpte till att ta fram ytterligare knivmodeller åt Mike och Jeff. År 2007 avbröt RAT sitt samarbete med Ontario och började själva att tillverka sina knivar under namnet RAT Cutlery, som sedermera övergick till dagens ESEE Knives. Ontario Knife Company tillverkar än i dag bland annat en egen RAT-serie, men denna skall ej förväxlas med produkterna från ESEE Knives. I dag erbjuder ESEE Knives många olika knivmodeller; allt från robusta fällknivar till stora machetes, och de flesta modellerna tillverkas av Rowen Manufacturing i Idaho Falls, Idaho. Produkternas huvudpublik har varit militär och polis, men knivarna dyker upp allt oftare bland jägare och friluftsentusiaster.

ESEE-4
En av ESEE Knives mellanstora knivar som ofta omnämns i bushcraftsammanhang är ESEE-4. Den enkla och robusta designen utgörs av ett brett blad av kolstålet 1095 laserskuret ur ett stycke plåt, härdat upp till 57 RC och belagt av en grovstrukturerad ytbehandling (pulverlack) som gör bladet trögrostat. Skollor av micarta med tillhörande elegant röda liners hålls samman av ett skruvförband som monteras för hand och säkras med hjälp av gängklistret Loctite. ESEE-4 går även att få i rostfritt stål, delvis sågtandat blad och i olika färger. Den 104 mm långa eggen har en profil av dubbeleggsmodell (Full Flat Grind) och det 117 mm långa bladet har en droppointformad spets. Knivbladets utformning skapar ett bra fingerskydd och bladryggens bakre del är räfflad tänkt att ge tummen ett effektivt grepp. En trevlig egenskap med ESEE Knives är att varje kniv ges ett serienummer som också syns på kniven.
Då det kommer till ESEE-knivarnas bärsystemet så består det av slidor av formgjuten plast (Ambidextrous Molded Polypropylene) och inbjuder till stor variation då det kommer till bärandet. Med hjälp av tillbehörskitets skruvar kan slidan monteras med clips och MOLLE på olika ledder. Med Paracord-snöre, fjäderringar och hakar utökas variationen ytterligare. Kniven låser tryggt in i plastslidan med hjälp av friktion vilket gör att kniven kan bäras med handtaget nedåt och göras snabbt tillgänglig.





Uppifrån och ned: ESEE-4, ESEE-3 och ESEE Izula II


Robust taktiker med stundande utökad potential 
För mig innebär bushcraft till stor del slöjdande i trä, och ur den aspekten så upplever jag inte ESEE-4:ans handtag som idealt. Det är en av de bidragande faktorer till att kniven hamnar på en 11:e-plats, relativt mitt knivtests 15 testobjekt. Dock lanserar i skrivande stund ESEE Knives alternativa skollor till modellerna ESEE-3 och ESEE-4. Dessa nya skollor är inspirerade av tillverkarens nya knivserie kallad Camp-Lore. En tydlig signal att ESEE Knives lyssnat allt mer på bushcraftpublikens förkärlek till ergonomiska handtag och läderslidor. Denna trevliga utveckling ser jag fram mot att följa och jag är speciellt nyfiken att få utvärdera Camp-Lore-modellen RB3 vid tillfälle. Om du vill bushcraftanpassa din ESEE-kniv ytterligare så kan jag tipsa dig om att efterlikna den egenskap du får med i knivmodellen ESEE-5; en grop i handtaget ämnad att nyttja som mothåll för bågdrill. Om du plockar bort en av skruvarna som håller samman ESEE-4:ans handtag så skapar du en mothållsgrop i handtaget. För att göra denna ytterligare effektiv så kan du borra upp skollans hål till en större dimention så att drillborren ges frihet att rotera med mindre friktion, direkt mot knivstålet bakom skollan. Vill dock understryka säkerhetsaspekten då du nyttjar en kniv som mothåll; behåll alltid slidan på kniven för att undvika skärskador då du drillar med bågen. ESEE-4:ans kolstål har skött sig fint och är lättskärpt och jag gillar den taktiska och tuffa looken på denna kniv. Ytterligare en trevlig sak är att ESEE Knives ger livstids garanti på sina knivar, om de nyttjas med förnuft.




Specifikationer  
Tillverkare: ESEE Knives, design av Randall's Adventure & Training (RAT) och tillverkning hos Rowen Manufacturing, Idaho, USA
Modell: ESEE-4P
Bladmaterial: 1095 kolstål, 55-57 RC. Finns även i rostfritt 440C
Bladlängd: 117 mm (från bladspets till skollor)
Bladtjocklek: 5 mm
Bladbredd: 31,5 mm
Eggprofil: Dubbeegg med en fullt flatslipad sekundäregg (Full Flat Grind). Primäreggen har en vinkel på 40°
Handtagsmaterial: Kanvasmicarta
Handtagstjocklek: 14,4 mm
Knivlängd: 227 mm
Slida: Plast, Ambidextrous Molded Polypropylene
Knivvikt: 211 g
Totalvikt (kniv och slida): 263 g
Cirkapris: 1552 kr (Sverige 2014)

Om du vill läsa mer om ESEE Knives och deras modell Izula II så kan jag rekommendera min artikel i Vapentidningen nr. 9 - 2015.

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.