Schrade Frontier SCHF36

Jag har under det senaste året genomfört ett knivtest med fokus på bushcraftaktiviteter. Testet omfattar 15 olika knivar och har genomförts under fältmässiga förhållanden. Du kan se testet genom att klicka HÄR. En av testknivarna var Schrade Frontier SCHF36, vilken vi nedan skall kika närmre på.
Tailor Brands LLC grundades 1975 av Stewart Taylor och har sitt högsäte i Tennessee USA. Koncernen äger, producerar och marknadsför knivmärkena; Schrade, Old Timer, Uncle Henry, Imperial och Smith & Wesson.

Frontier SCHF36
Med sina 364 g och sitt 6 mm tjocka knivblad är detta en riktigt stadig pjäs. De svarta gummiskollorna på var sida om den fulla tången pryds av ett sött cirkelmönster som ger handtaget en effektiv och greppvänlig struktur. Tillverkaren benämner gummit som Textured Black TPE Overlay. Handtaget hålls samman av ett skruvförband och räffling återfinns både på över och undersidan av tången. Jag har sett exempel där användare ersatt gummiskollorna mot egna träskollor och samtidigt avlägsnat stålets svarta pulverlack, för att ge kniven en mer organisk utstrålning. Men jag har låtit den svarta ytbeläggningen sitta kvar då den givit bladets kolstål ett bra skydd under den tid jag hittills nyttjat kniven. Det 136 mm långa droppointformade bladet är tillverkat av kolstålet 1095 och har givits en bred skålslipad dubbelegg. Fingeruttaget i bladet framför fingerskyddet är, för ovanlighetens skull, faktiskt funktionell och är en stor bidragande faktor till att denna huggare även är en hyfsad täljare. Den väl tilltagna slidan är tillverkad av svart nylon, har ett plastinlägg och en utanpåliggande ficka, som innehåller en magnesiumstav och ett diamantbryne. Slidan är relativt flexibel då den har kardborrsjusteringar på ett antal ställen, bland annat på bältesöglan vilket gör att man kan avlägsna slidan från bältet utan att knäppa upp bältet.

En fet katt bland hermelinerna
Jag skall erkänna att jag var aningen skeptisk till denna kniv då jag endast hade läst dess specifikationer. Den extrema bladtjockleken på 6 mm i kombination med knivens vikt och eggprofil gav mig fördomar om att kniven inte skulle vara så smidig och mångsidig. Men då jag fick uppleva kniven i min hand blev jag istället mycket positiv. Jag tycker att Schrade har lyckats skapa en harmonisk tuffing i SCHF36:an. Designen och viktfördelningen gör att den faktiskt klarar balansgången mellan rollerna som Huggare, Skogskniv, Taktiker och Jaktkniv. Trots eggens profil, med en skålslipad sekundäregg (Hollow Grind), har eggen hållit bra vid huggande aktiviteter, vilket den tunga kniven lätt inbjuder till. Jag tycker att kniven har fungerat fint vid tillvaratagande av vilt, även om blod och väta med tiden givit kolstålet en del patina. Handtaget möjliggör olika sorters grepp beroende på aktivitet och slidan gör sitt jobb, även om den ej är någon skönhet. Frontier SCHF36 hamnade inte i toppen i mitt bushcraftknivtest, men jag är glad att jag inkluderade denna, i sammanhanget något udda fågel, i testet. Jag ger Frontier SCHF36 en guldstjärna i kanten för dess höga kapacitet, modifieringspotential och rimliga prislapp. Jag gillar den här kniven.

I kommande nummer av Vapentidningen kommer du att kunna läsa en mer omfattande artikel om just denna kniv.

Specifikationer
Tillverkare: Schrade via Taylor Brands LLC i Tennessee USA
Modell: Frontier SCHF36
Bladmaterial: Kolstål 1095, hårdhet 58-60 HRC
Bladlängd: 136 mm
Bladtjocklek: 6 mm
Bladbredd: 38,3 mm
Eggprofil: Skålslipad dubbelegg (Hollow Grind) med en primäreggsvikel på 38°
Handtagsmaterial: Gummi, Textured Black TPE Overlay
Handtagstjocklek: 20,4 mm
Slida: Svart nylon med plastinlägg och ficka för tillbehör
Total knivlängd: 259 mm
Knivvikt: 364 g
Total vikt (kniv, slida och tillbehör): 549 g
Cirkapris: 500 kr (Sverige 2015)

Välkommen att läsa om Jonas Vildmark Bushcraftcenters kurser i  Bushcraft,  Överlevnad,  Jägarexamen och Motorsågskörkort.