Kayoba Kniv 770180

Jula är ju lite av en godisbutik för oss skogsgalningar och preppers. Man saluför premiummärken sida vid sida med märken som inte riktigt kvalar in i premiumkategorin. Detta är sympatiskt ur ett inkluderande perspektiv, då detta möjliggör tillgång till utrustning även om man ej har en fet plånbok. Därför går jag ofta en sväng på Jula inför ett större pryltest för att få ett så brett spann som möjligt på testets kandidater. I mitt senaste bushcraftknivtest finns Kayoba 7700180 med. För att vara en representant för ickepremiumskiktet så måste jag säga att denna kniv, för endast 199 kr, har gjort riktigt bra ifrån sig i mitt test. Du kan se testet genom att klicka HÄR.
Kniv 770180
Knivens design är något av en rippoff av Bökers knivmodell Pathfinder. Ett rostfritt droppointblad med en skålslipad dubbelegg fäster in i ett mörkt trähandtag med mässingsbeslag och röda liners vid fingerskydd och pommel. Handtaget har utpräglade fingerurtag som ger ett mycket säkert, men begränsat, grepp. Detta då samma urtag i greppet gör handtaget ganska oergonomisk vid slöjd då jag ofta byter mellan forehand- och backhandgrepp. Dock räddas detta upp något av att handtaget ändå har en ganska rak och lång design. Slidan är som ofta en svag länk då det kommer till produkter med budgetprislappar, vilket även gäller här. Knivens slida är av klassisk amerikansk jaktknivsdesign, tillverkad av svart konstläder.

Kapabel budgetkniv
Något förvånande placerade sig denna budgetkniv bra (plats 9) i mitt bushcraftknivtest om 15 testknivar. Kniven levereras med en dålig skärpa, men efter en ordentlig skärpning, och löpande underhåll, blir kniven faktiskt riktigt trevlig. Det kniven vinner mark på är den trevliga utformningen. Trots utpräglade fingeruttag på handtaget så gör finish och handtagslängd kniven behaglig att jobba med. Så om du inte störs av billighetsslidan och att ofta behöva skräpa kniven så är Kayoba 770180 mycket värd att testa, inte minst för nybörjare i skogen.
Specifikationer  
Tillverkare: Kayoba, åtefinns på Jula
Modell: Kniv 770180
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 119 mm
Bladtjocklek: 3,4 mm
Bladbredd: 27,2 mm
Eggprofil: Dubbelegg med en skålslipad sekundäregg (Hollow Grind) och en primäregg med 34° vinkel
Knivlängd: 231 mm
Handtagsmaterial: Trä och mässing
Handtagstjocklek: 21,6 mm
Slida: Svart konstläder
Knivvikt: 155 g
Totalvikt (kniv och slida): 196 g
Cirkapris: 199 kr (Sverige 2015)

In English