Fiskars Lilla beskräringssåg

Denna lilla viksåg, eller snarare teleskopiska såg, blev min favorit i det viksågstest jag genomförde år 2009. Sågen har fått hänga med sedan dess och numera har denna modells design uppdaterats något till den såg som Fiskars erbjuder i dag; modellen Xtract SW73. I år 2015 har jag genomfört ytterligare ett test av viksågar och även denna gång hamnade denna gamla version av Fiskars lilla beskärningssåg som en av favoriterna. Du kan se mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR.
Sågens konstruktion är enkel och robust trots sågens ringa vikt. Ett ihåligt handtag av hårdplast rymmer ett effektivt och grovtandat sågblad, vilket steglöst skjuts ut och låses sumt på plats via en snabblåsningsskruv. Denna mekanik gör att bladet kan spärras halvvägs ut eller spärras i hopfällt läge, där det sistnämnda även borgar för god säkerhet i ficka och väska. För tillfällen då jag vill bära sågen på mitt bälte så medföljde en bältesögla i hårdplast som kan snabbinfästas på sågens handtag med en vridande rörelse.
Till en början var jag skeptisk till om hårdplastens något sträva yta kunde erbjuda ett tillräckligt gott grepp under väta. Men nu efter sex års testande i fält kan jag inte klaga på detta. Med åren har sågbladet böjt sig en aning, men det är absolut inget som stör mig eller sågens funktionalitet. Tvärt om är jag mycket imponerad av hur mycket detta tunna lilla sågblad pallar med. Det är starkt av denna gamla såg att även nu i mitt senaste sågtest till och med lyckas slå (om ens med en hårsmån) sitt fem år yngre syskon då det kommer till kapkapacitet.
Denna sågs styrka ligger i dess robusta lösning, låga vikt och goda kapkapacitet. Vid tillfällen då jag vill bära en såg i min jack- eller byxficka så faller mitt val på denna som min favorit.

Specifikationer
Tillverkare: Fiskars, finskt företag med tillverkning i Sydkorea (ovan såg är tillverkad i Finland)
Modell: Liten beskärningssåg
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 161 mm
Bladtjocklek: 1 mm
Bladbredd: 28,18 mm
Utfälld längd: 354 mm
Hopfälld längd: 197 mm
Handtagsmaterial: Hårdplast
Handtagstjocklek: 19,6 mm
Vikt: 95 g
Cirkapris: 169 kr (Sverige 2009)

In English