Bahco Laplander 396-LAP Hopfällbar såg

Laplandersågen har vid detta lag gått och blivit en klassiker, inte minst bland oss Bushcraft-entusiaster har den blivit något av en favorit. Förutom sågens goda kvalitet så kan en annan bidragande faktor till denna popularitet vara att Bahco saluför denna såg som ena hälften av ett friluft/jakt-kit benämnt Lap-Knife. Paketet innehåller en Laplandersåg och en Bahco-brandad Companion-kniv från Bushcraft-rosade Morakniv. Denna såg är en av deltagarna i mina sågtester och om du vill se mitt senaste viksågstest så ska du klicka HÄR.
Sågen Laplander har en trevlig och behaglig design. Bladspärren är dubbelverkande vilket känns tryggt då det minskar risken att sågen av misstag fälls ut i ryggsäcken eller i fickan. Tyvärr finns dock ett litet rörelseglapp höjdledes, mellan blad och handtag, i utfällt låst läge. Men detta har jag hittills ej lidit av under mitt användande av sågen. Bladet som har en pulverlackerad skyddande ytbehandling är infäst i handtagets plastram via ett kraftigt skruv- och mutterförband. Detta gör att du enkelt kan byta blad på sågen om det skulle behövas, utbytesblad finns att köpa som reservdel. Det gummerade handtaget ger ett bra grepp och medföljer gör även en fånglina av läder.
Denna såg har jag nu använt under sex års tid och jag är mycket nöjd med den. Ett tips är dock att på något sätt märka upp sågen för att undvika att tappa bort den ute i skogen. Det svarta sågbladet och det mörkgröna greppet gör att sågen är väl kamouflerad då den ligger på mossa och granris i skogen. En färggladare fånglina kan vara ett sätt att avhjälpa detta. I mina viksågstester så har sågen placerat sig bra gällande kapkapacitet. Sågbladets tandmönster är dock av den tätare sorten vilket oftast betyder en högre effektivitet på torra och hårda material. Men jag tycker att Laplanders tandmönster skulle kunna benämnas som ett mellanting, vilket gör att sågen är en allroundsåg som funkar bra både på färskt och torrt trä samt ger ett trevligt snitt i viltet under jaktens slakt. Något som ytterligare stärker tesen om att Laplander verkligen är en allroundsåg är det faktum att sågen placerade sig i mitten (bland 12 sågar) i viksågstestets samtliga fyra egenskapsmoment.
Specifikationer
Tillverkare: Bahco, svenskt företag som numera ägs av franska SNA Europe
Modell: Laplander 396-LAP
Bladmaterial: Tandspetshärdat stål med pulverlackerad yta
Bladlängd: 179 mm
Bladtjocklek: 1,18 mm
Bladbredd: 36,2 mm
Utfälld längd: 402 mm
Hopfälld längd: 232 mm
Handtagsmaterial: Hårdplast och gummi
Handtagstjocklek: 22,55 mm
Vikt: 182 g
Cirkapris: 449 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Denna såg kommer från Järnia (2009)

In English