Biltema Campingsåg 16424

För oss Skogsmullar så finns det ju en hel del kul att botanisera bland hos de nischade lågprisvaruhusen. Numera finns en större bredd av kvalité på dessa varuhus varor då man saluför olika prestandasteg på de flesta produkterna. I dag kan du se märkesprodukter sida vid sida med varuhusets egna något billigare varumärke. Denna viksåg är ett exempel på detta, det är Biltemas Campingsåg 16424. En låg prislapp är inte alltid synonymt med en dålig kvalitet, och det är därför jag alltid tycker att det är intressant att ta med ett antal billigare alternativ i mina produkttester. Denna såg från Biltema har deltagit i två av mina tester av viksågar. Du kan se hur sågen stod sig i mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR.
Biltemas Campingsåg är en relativt stor pjäs, men den slanka utformningen gör den smidig. Det gälla röda plasthandtaget gör att sågen syns väl ute i skogen, i händelse av att du lägger ifrån dig den på mossa och granris. Handtagets gummiinlägg ger ett stadigt grepp, och hål för fånglina finns längst bak på handtaget. Det långa sågbladet har ingen bladspärr i hopfällt läge och om bladmuttern ej då och då dras åt kan sågen riskera att fällas ut i ryggsäcken eller i fickan. I utfällt och låst läge ger bladspärren en stum och mycket trevlig låsning. Spärren på Biltemas såg bygger på samma låsningsprincip som Opinels lösning på såg No.18.
Jag har nu använt denna såg under sex års tid och tyvärr har sågens kapkapaciteten sakta avtagit med åren. Troligen är det denna sågs låga prislapp som fått styra sågbladets kvalitet. Tyvärr tror jag ej att Biltema saluför utbytesblad till denna såg, trots att resten av sågen fortfarande håller ett hyggligt skick. Även om denna såg ej presterar så bra i mitt senaste viksågstest så tycker jag ändå att jag fått mycket såg för de 75 kronor jag lagt ut för den.
Specifikationer
Tillverkare: Biltema, svenskt detaljhandelsföretag
Modell: Campingsåg 16424
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 229 mm
Bladtjocklek: 1,16 mm
Bladbredd: 36 mm
Utfälld längd: 513 mm
Hopfälld längd: 295 mm
Handtagsmaterial: Hårdplast och gummi
Handtagstjocklek: 25,9 mm
Vikt: 255 g
Cirkapris: 75 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Denna såg kommer från Biltema (2008)

In English