Fiskars Xtract SW73 Liten grensåg

Fiskars Lilla Beskärningssåg av teleskopmodell blev en av mina favoriter redan under mitt första test av viksågar år 2009. Sedan dess har Fiskars uppdaterat den lilla sågen både till design och benämning, nu heter modellen Xtract SW73. Uppdateringarna består i ett något biffigare handtag som nu även inkluderar gummiinlägg för ett säkrare grepp, samt en karbinkrok i ena ändan, vilken möjliggör att jag kan haka fast sågen i byxan eller på ryggsäcken i hopfällt läge. Om du vill läsa om hur SW73:an stod sig i mitt senaste viksågstest så skall du klicka HÄR.
Sågens konstruktion är enkel och robust trots dess ringa vikt. Ett ihåligt handtag av hårdplast rymmer ett effektivt och grovtandat sågblad, vilket steglöst skjuts ut och låses stumt på plats via en snabblåsningsskruv. Denna mekanik gör att bladet kan spärras halvvägs ut eller spärras i hopfällt läge, där det sistnämnda även borgar för god säkerhet i ficka och väska.
Jag är imponerad av Xtract SW73:ans föregångare och denna nya version ser ut att nyttja samma sågblad som sitt äldre syskon. Tyvärr har jag sett en tendens till att cirka 1 cm av toppen på mitt sågblad böjt sig en aning efter en tids användande. Dock är detta inget som hämmar denna trevliga sågs kapacitet. Xtract SW73:ans styrka ligger i dess låga vikt och goda kapkapacitet. Nämnas bör att Fiskars även erbjuder ytterligare en version av denna såg, Fiskars Xtract SW72 Snickarsåg. 72:an är utrustad med ett mer fintandat sågblad, bäst lämpad för hårda material. Jag har ännu ej testat denna såg, men misstänker att den skulle vara mycket trevlig jaktsåg att nyttja i samband med tillvaratagande av viltet. Fiskars Xtract SW73 är ett effektivt och trevligt verktyg som ryms fint i större fickor under skogsturen.
Specifikationer
Tillverkare: Fiskars, finskt företag med tillverkning i Sydkorea
Modell: Xtract SW73 Liten grensåg
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 161 mm
Bladtjocklek: 1 mm
Bladbredd: 28,18 mm
Utfälld längd: 355 mm
Hopfälld längd: 197 mm
Handtagsmaterial: Hårdplast och gummi (SoftGrip)
Handtagstjocklek: 21,45 mm
Vikt: 116 g
Cirkapris: 349 kr (Sverige 2015)

In English