Opinel No.12 Såg

Den anrika knivtillverkaren Opinel erbjuder i dag två modeller av viksågar; en stor (No.18) och en liten (No.12). Den lilla sågen är en lätt och smidig såg som ryms fint i en ficka. Denna såg var den minsta deltagaren, med avseende på hopfälld längd, som deltog i mitt senaste test av viksågar. Du kan se hela testet genom att klicka HÄR. Jag uppskattar Opinels enkelhet och funktionalitet. Sågarna bygger på samma princip som de populära fällknivarna; ett cylindriskt trähandtag med en fjäderlös fällmekanism som fäster in ett tunt blad av Sandvikstål. Det drygt 12 cm långa sågbladet kan låsas stumt, både i stängt och i öppet läge, genom låsringen kallad Virobloc (Opinels patent). I änden på handtaget av bokträ finns ett hål för infästning av en fånglina om så önskas. Opinel är ju mest känd för sin ursprungsmodell av fällkniv kallad No.08.
Såg No.12 saluförs dels som ensam produkt, men också som en del av Opinels trädgårdsset, där sågen får sällskap av två fällknivar.
Jag tycker att Opinel No.12 är en mycket trevlig liten såg. Den har även blivit en favorit hos min 3-åriga dotter Sonia då vi övar snideri tillsammans. Men för tillfällen då jag vet att det är mer omfattande sågning som stundar så väljer jag hellre en såg med ett längre blad. Ta gärna även en titt på Opinels stora viksåg No.18.
Specifikationer
Tillverkare: Opinel, franskt företag med bas i Savoieområdet
Modell: No.12 Såg
Bladmaterial: Rostfritt 12C27 Sandvikstål med 0,40% inblandat kol
Bladlängd: 122 mm
Bladtjocklek: 0,8 mm
Bladbredd: 24,8 mm
Utfälld längd: 288 mm
Hopfälld längd: 165 mm
Handtagsmaterial: Bokträ
Handtagstjocklek: 26,15 mm
Vikt: 109 g
Cirkapris: 300 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Sundqvist

In English