Fiskars Xtract SW75 Stor grensåg

Fiskars lilla grensåg Xtract SW73 är en mycket trevlig såg som placerat sig väl i mitt viksågstest.
Xtrac SW75 är en större variant på småsyskonen SW72 och SW73. Om du vill läsa om hur Fiskars stora grensåg Xtract SW75 stod sig i mitt senaste viksågstest så skall du klicka HÄR.
Jag gillar Fiskars designkoncept då det kommer till dessa hopfällbara sågar med teleskopfunktion. Ett ihåligt handtag av hårdplast rymmer ett effektivt sågblad, vilket steglöst skjuts ut och låses stumt på plats via en snabblåsningsskruv. Denna mekanik gör att bladet kan spärras halvvägs ut eller spärras i hopfällt läge, där det sistnämnda även borgar för god säkerhet i ficka och väska.
Jag är imponerad av Xtract SW73:an och dess föregångare då det kommer till effektivitet och comfort. Dock verkar inte riktigt de mindre sågarnas mekaniska koncept fungera riktigt lika bra i denna uppskalade variant. Xtract SW75 ger en imponerande räckvidd och kapförmåga, men då jag sågar uppstår lätt vibrationer i sågbladet under sågskärets dragfas. Vibrationerna fortplantar sig sedan till det ihåliga resonansgivande handtaget. Dessutom ger inte den annars så effektiva snabblåsningen av bladet samma stumma känsla som SW75:ans småsyskon. Xtract SW75 placerar sig högt i mitt sågtest med avseende på god kapkapasitet, men tyvärr drar ovan vibrationsföreteelse ned helhetsintrycket på denna annars mycket trevliga såg.
Specifikationer
Tillverkare: Fiskars, finskt företag med tillverkning i Sydkorea
Modell: Xtract SW75 Stor grensåg
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 252 mm
Bladtjocklek: 1,1 mm
Bladbredd: 33,93 mm
Utfälld längd: 552 mm
Hopfälld längd: 335mm
Handtagsmaterial: Hårdplast och gummi (SoftGrip)
Handtagstjocklek: 24,8 mm
Vikt: 249 g
Cirkapris: 459 kr (Sverige 2015)

In English