Viksåg Silky Ultra Accel 240 Curve

Sedan 1919 har Silky tillverkat sågar i Japan. Sedan 1991 har Grönyte-Konsult AB haft agenturen för Silkys sågar här i Skandinavien. Ultra Accel 240 Curve är en av Silkys största hopfällbara sågar och i mitt senaste test av viksågar positionerade sig Ultra Accel som vinnare med avseende på kapkapacitet. Denna såg är en av mina absoluta favoriter för tillfällen då jag vill ha en kapabel såg i ryggsäcken. Du kan se mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR.
Sågens handtag består av en stålram med ett gummerat grepp. Hål för fånglina finns och bladspärren består av en tangentlösning som låser bladet då det fällts ut. Bladet har två olika uttag för spärren, vilket gör att jag kan låsa bladet i två olika vinklar beroende på vilken arbetsställning jag föredrar. Bladet är ej spärrat av bladspärren i infällt läge, men friktionen håller ändå bladet infällt på ett tryggt vis. Bladet fäster in i handtaget med ett väl dimensionerat skruvförband, vilket möjliggör bladbyte vid behov. I utfällt läge har sågbladet ett mycket litet spel i höjdled, dock inget som stör mig. På Ultra Accel 240 Curve är sågbladet bågformat, men det finns även en Ultra Accel med rakt eller Taiko blad för den som så önskar. Jag har ännu ej hunnit utvärdera dessa varianten, men kolla gärna in Silky Ultra Accel 240 Straight och Silky Ultra Accel 240 Taiko.
Ultra Accel Curve är ett mycket trevlig verktyg för tillfällen då robusthet och kapacitet prioriteras framför låg vikt och volym. Jag har nu använt Silky-sågar sedan 2011 och jag är mycket nöjd med vad den presterar. Läs även gärna mina recensioner av Silky Pocket Boy 130 och Silky Super Accel 21.
Specifikationer
Tillverkare: Silky, Japan
Modell: Ultra Accel 240 Curve
Bladmaterial: Rostfritt stål
Bladlängd: 248 mm
Bladtjocklek: 1,38 mm
Bladbredd: 41,55 mm
Utfälld längd: 525 mm
Hopfälld längd: 296 mm
Handtagsmaterial: Stål och gummi
Handtagstjocklek: 23,8 mm
Vikt: 295 g
Cirkapris: 485 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Grönyte-Konsult

In English