Opinel No.18 Såg

Den anrika knivtillverkaren Opinel erbjuder i dag två modeller av viksågar; en stor (No.18) och en liten (No.12). Den stora sågen presterade mycket bra i mitt senaste test av viksågar. Då det kom till kapkapacitet hamnade Opinels såg No.18 på en hedersgivande tredjeplats, av en skara av 12 stycken viksågar. Du kan se mitt senaste viksågstest genom att klicka HÄR. Jag uppskattar Opinels enkelhet och funktionalitet. Sågarna bygger på samma princip som de populära fällknivarna; ett cylindriskt trähandtag med en fjäderlös fällmekanism som fäster in ett tunt blad av Sandvikstål. Sågens drygt 18 cm långa sågblad kan låsas stumt i öppet läge, genom en effektiv spänneslösning. Bakänden på handtaget av bokträ är väl tilltaget och har ett hål för infästning av en fånglina om så önskas. Opinel är ju kanske mest kända för sin ursprungsmodell av fällkniv kallad No.08.
Opinel erbjuder även ett utbytesblad till Såg No.18 som reservdel. Jag tycker att det är trevligt att man erbjuder reservdelar då detta rimmar väl med Opinels hållbarhetsprofil (sustainability).
Opinel såg No.18 är en mycket kapabel och trevlig såg. Om jag skall tvinga mig själv till att klaga på något; så tycker jag att bakänden av greppet hade kunna varit aningen smäckrare. Men om jag skulle känna att detta är ett problem skulle jag enkelt kunna forma om handtaget själv då det solida handtaget är tillverkat av ett homogent stycke trä. Ta gärna även en titt på Opinels lilla viksåg No.12.
Specifikationer
Tillverkare: Opinel, franskt företag med bas i Savoieområdet
Modell: No.18 Såg
Bladmaterial: Rostfritt 12C27 Sandvikstål med 0,40% inblandat kol
Bladlängd: 183 mm
Bladtjocklek: 0,95 mm
Bladbredd: 34,75 mm
Utfälld längd: 407 mm
Hopfälld längd: 237 mm
Handtagsmaterial: Bokträ
Handtagstjocklek: 27,2 mm
Vikt: 179 g
Cirkapris: 619 kr (Sverige 2015)
Återförsäljare: Sundqvist

In English